Ο Μεσσήνιος κτηνίατρος που εμπιστεύεται τα άλογα του ο Σουλτάνος του Ομάν!03-10-2020 07:03   

ΕΛΛΑΔΑ. Γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους της Αθήνας, αλλά οι ρίζες της οικογένειάς του απλώνονταν από τον Μελιγάλα και τη Σμύρνη (από την πλευρά του πατέρα) έως τα Σφακιά της Κρήτης, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τη Νάξο και την Κωνσταντινούπολη (από την πλευρά της μητέρας). Με την πολυπολιτισμικότητα αυτή «γραμμένη» στο DNA του, τα βήματα της ζωής του τον «ταξίδεψαν» σε διάφορα μέρη της Γης προτού τελικά πιάσει λιμάνι ζωής στο Σουλτανάτο του Ομάν.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ονειρευόταν από μικρός να γίνει κτηνίατρος και το όνειρο του έγινε πραγματικότητα, με προπτυχιακές σπουδές στη Βουλγαρία και μεταπτυχιακές στο Εδιμβούργο. Αυτό που ίσως όμως δεν είχε ποτέ σκεφτεί σπουδάζοντας ήταν πως ως κτηνίατρος θα αναλάμβανε την ευθύνη της φροντίδας περίπου 270 αλόγων, μέρους του Βασιλικού Ιππικού του Σουλτάνου του Ομάν. Και όχι μόνο αυτό, αφού στην πανέμορφη αυτή χώρα της αραβικής Χερσονήσου, όπου μένει τα τελευταία 15 χρόνια, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, ενώ σήμερα είναι και ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουλτανάτο.

Περίπου 200 Έλληνες και Ελληνοκύπριοι έχουν βρει μια νέα ζωή στο Ομάν, μια χώρα όπου, όπως εξηγεί ο κ. Νικολακόπουλος, το βασικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής είναι «φίλοι με όλους, εχθροί με κανέναν». Μάλιστα, όπως εξηγεί, οι αρχές που διέπουν αυτό το δόγμα έχουν το αποτύπωμά τους και στη νοοτροπία του κόσμου. «Οι Ομανοί είναι ειρηνιστές στην πολιτική, αλλά το δόγμα αυτό είναι νόμος και στις συμπεριφορές μεταξύ τους και με τους ξένους που μένουν στη χώρα τους», λέει ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος στο Ομάν έχει βρει μια δεύτερη πατρίδα.

Παντρεμένος με Ομανή και πατέρας δύο αγοριών, ο Έλληνας κτηνίατρος, που ζει με την οικογένεια του στην πρωτεύουσα Μουσκάτ, βλέπει, όπως τονίζει, το μέλλον του εκεί. «Το Ομάν είναι μία χώρα βγαλμένη σαν από παραμύθι. Έχει μετατραπεί από μία "σκόρπια" χώρα Βεδουίνων που ήταν το 1970, σε μία μοντέρνα χώρα, με εκπληκτικές υποδομές και ανάπτυξη, που με πολύ σεβασμό, διατηρεί την ταυτότητα και την κουλτούρα της, εμπλουτιζόμενη παράλληλα από νέες ιδέες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος θα ήθελε να δει, όπως λέει, τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ομάν να είναι ακόμη στενότερες. «Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με το Ομάν, αλλά εγώ θα ήθελα να έχουμε ακόμα στενότερες σχέσεις. Και οι δυο χώρες θα βγουν κερδισμένες από αυτή τη φιλία, σε πολλά επίπεδα», υπογραμμίζει.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ  στον Εθνικό Κήρυκα

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ