ΠΑΤΡΑ. Την προφυλάκιση και των 6 συλληφθέντων στην Πάτρα αποφάσισαν το απόγευμα της Τρίτης 24 Ιανουαρίου, ανακριτής και εισαγγελέας, με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες, για καλλιέργεια ναρκωτικών και για κατοχή όπλων.

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την περασμένη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, οδήγησε στη σύλληψη των 7 ατόμων, μεταξύ αυτών και του γιου ενός εκ των καταδικασμένων για τρομοκρατία «στελεχών» της 17 Νοέμβρη.

Η αστυνομία εντόπισε και κατάσχεσε όπλα εκρηκτικά και είδη μεταμφίεσης τα οποία χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες σε ληστείες που έκαναν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, αλλά και σούπερ μάρκετ. Την δράση της ομάδας πρόδωσε το DNΑ που βρέθηκε σε μια μάσκα, η οποία εντοπίστηκε στο σημείο μετά από ληστεία.

Να σημειωθεί ότι με τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε χθες ελεύθερη η 24χρονη φοιτήτρια από την Αιτωλοακαρνανία. Στην απολογία της είπε πως βρέθηκε τη λάθος ώρα στον λάθος τόπο και πως δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους 6 συλληφθέντες.

Ομάδα νεαρών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που είχαν συγκεντρωθεί στα Δικαστήρια φώναζαν συνθήματα κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους.

Tο εκρηκτικό C4 που βρέθηκε στη «γιάφκα» της οδού Θερμοπυλών

Εκρηκτικό στρατιωτικού τύπου, υψηλής ταχύτητας, που ανήκει στην κατηγορία των πλαστικών εκρηκτικών και διαθέτει μόνο ο ελληνικός στρατός είναι το C4 που εντοπίστηκε στον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, που κατασχέθηκε μαζί με τα δυο πιστόλια στο σπίτι επί της οδού Θερμοπυλών, στην Πάτρα, όπου διέμενε ο 28χρονος «Αθηναίος», μέλος της επταμελούς εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω γενετικού υλικού (DNA) για τη διάπραξη 7 ληστειών.

Ο «προμηθευτής» και η χρήση

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει σχέση των κατηγορουμένων με την τρομοκρατία, ωστόσο «γρίφος» παραμένει πού, πώς και γιατί είχαν στην κατοχή τους την ποσότητα των 274 γραμμαρίων της εκρηκτικής ύλης.

Εικάζεται πως αφαιρέθηκε από αποθήκη στρατιωτικής μονάδας ή κατά τη διάρκεια άσκησης, σε χρόνο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί από άτομο -πιθανόν στρατεύσιμο- που ενδεχομένως να σχετίζεται με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ποσότητα που αφαιρέθηκε δεν θα μπορούσε γίνει αντιληπτή σε κάποιον έλεγχο.

Ως επικρατέστερο σενάριο για το πού προοριζόταν, προβάλλεται, σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, το ενδεχόμενο σε μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιείτο για την ανατίναξη ΑΤΜ, δεδομένου ότι η οργάνωση διέπραττε ληστείες.

«Μπορούσε να σκάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή»

«Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ποσότητα. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο εκρηκτικό το οποίο διαθέτει μόνο ο στρατός, δεν βρίσκεται εύκολα», δήλωσε έμπειρος πυροτεχνουργός της ΕΛΑΣ.

Και πρόσθεσε ότι «είναι πιο δυνατό και από το ΤΝΤ.Αυτό το υλικό μοιάζει με πλαστελίνη, πλάθεται και μπορείς να του δώσεις ό,τι σχήμα θέλεις. Με την κατάλληλη επεξεργασία ”τοποθετείται” στο εσωτερικό του είτε κοινός, είτε ηλεκτρικός πυροκροτητής και προκαλείται η πυροδότηση. Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει είναι αρκετές».

«Στην περίπτωση τοποθέτησης του σε ανοικτό χώρο, το ωστικό κύμα έχει ακτίνα 20 -30 μέτρων, όταν όμως ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετηθεί σε υπαίθριο χώρο αλλά σε κλειστό και δη σε μεταλλικό δοχείο, τότε έχουμε και τη διασπορά των θραυσμάτων σε μεγάλη απόσταση. Εάν τοποθετηθεί σ’ ένα δωμάτιο αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να προκαλέσει».

«Ενεργή» βόμβα

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός πως ο εκρηκτικός μηχανισμός «φυλασσόταν» συναρμολογημένος.

«Δεν ετοιμάζεις ποτέ ένα μηχανισμό για να υπάρχει, άλλωστε είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχεις εκρηκτική ύλη και να έχεις μέσα τον πυροκροτητή. Αυτό δεν γίνεται πουθενά, γιατί μπορεί να σκάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οταν έχεις έναν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε κλειστό χώρο, πάντα εγκυμονεί κίνδυνος», υπογραμμίζει ο ειδικός στον χειρισμό και την καταστροφή εκρηκτικών.

Κατά συνέπεια, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο καθένας πως ο 28χρονος είχε στο σπίτι του μια «ενεργή» βόμβα.

Η συνδεσμολογία

«Είναι μια απλή συνδεσμολογία για άτομα που ξέρουν και έχουν ασχοληθεί λίγο. Ενας απλός άνθρωπος δεν το πειράζει», αναφέρει και αποκαλύπτει πως δεν είναι απαραίτητο κάποιος να διαθέτει άριστες γνώσεις, καθώς μέσω των «σκοτεινών δωματίων» του διαδικτύου μπορεί εύκολα να βρει οδηγίες κατασκευής.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ News, pelop.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις