ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στην Καλαμάτα θα διεξαχθούν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου, Κολύμβησης και Ποδηλασίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων 2024 που διοργανώνει η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (AONM).

Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και φιλοξενούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Καλαμάτα με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Οι αγώνες θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας.

Στους αγώνες αυτούς θα συμμετάσχουν αθλητές/τριες οι οποίοι:

  • βρίσκονται σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (ΧΝΑ) και η κατάστασή τους αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο της αιμοκάθαρσης μέσω Τεχνητού Νεφρού, καθώς και με Περιτοναϊκή Κάθαρση,
  • έχουν υποβληθεί σε αλλογενή μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή οργάνων (νεφρού, καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος) ή ρευστού οργάνου (μυελού των οστών)

και αγωνίζονται σε κατηγορίες αναλόγως της ηλικίας τους.

Τα αγωνίσματα στα οποία μπορούν να πάρουν μέρος οι αθλητές/τριες είναι:

  • Στίβος: 100μ., 200μ., 400μ., 800μ., 1500μ., Άλμα εις μήκος, Άλμα εις ύψος, Σφαίρα, Ελαστική σφαίρα, Δισκοβολία, Ακόντιο, 3.000μ. Μίνι Μαραθώνιος Γυναικών, 5.000μ. Μίνι Μαραθώνιος Ανδρών, 3.000μ. Βάδην Γυναικών, 5.000μ. Βάδην Ανδρών.
  • Κολύμβηση: Ύπτιο 50μ, 100μ. Ελεύθερο 50μ, 100μ, 400μ. Πεταλούδα 50μ. Πρόσθιο: 50μ, 100μ.
  • Ποδηλασία: 10km & 20km

Από τους αγώνες αυτούς οι αθλητές/τριες θα πάρουν την πρόκριση, θα ενταχθούν στην Εθνική Ομάδα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων 2024 που θα πραγματοποιηθούν στη Λισαβόνα από 21-28 Ιουλίου 2024.

Πέραν όμως του αγωνιστικού μέρους σκοπός των αγώνων αυτών είναι και η Διάδοση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών για Μεταμόσχευση καθώς επίσης και η ανάπτυξη του ευγενούς πνεύματος αλληλεγγύης και συναγωνισμού μεταξύ των αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων αθλητών/τριών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις