Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

«Η προτροπή σε ολόκληρη τη χώρα προς τους διαγωνιζόμενους μαθητές/τριες στις πανελλαδικές εξετάσεις γίνεται στο να χρησιμοποιήσουν ως υπερόπλο όχι τη μελέτη, όχι την αυτοσυγκέντρωση, όχι την ψυχραιμία, όχι τη θέληση, αλλά την προσευχή, για να γράψουν καλά. Αλλού μοιράζονται κομποσκοίνια, αλλού εικονίτσες, αλλού αγιασμένα στιλό, αλλού αιτήσεις που πρέπει να συμπληρώσουν προκειμένου να μνημονεύονται στις δεήσεις και καλώντας τους να συμμετάσχουν στις παρακλήσεις. Προφανώς οι παρακινητές δεν αντιλαμβάνονται ότι πέρασε ο καιρός που με δεήσεις, ευχές και προσευχές περιμέναμε να αλλάξει η ζωή μας». (Ντίνα Δασκαλοπούλου, επικοινωνιολόγος, δημοσιογράφος)

«Οι ευχές είναι η πίστη στην ουτοπία. Στο άπιαστο. Η ευχή είναι η συνειδητή πίστη στο όνειρο». (Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής Πανεπιστημίου).

Από την πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία στη Μέση Εκπαίδευση και ως επιτηρητής στις εξετάσεις είναι καταγεγραμμένες στη μνήμη οι αγωνίες, το άγχος, οι μορφασμοί και οι νευρικότητες των υποψηφίων. Η υπερβολική φόρτιση από τις προσδοκίες για το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν εμφανής, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση που η καταπίεση αυτή συνεπάγεται. Η ηρεμία στο οικογενειακό περιβάλλον και η χαλάρωση το απόγευμα με περπάτημα για αναψυχή θα συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχολογία, την απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση. Οι όποιες διευκρινήσεις για το μάθημα που πέρασε είναι κατόπιν εορτής και δεν θα έχουν θετική επίδραση στο επόμενο. Δυστυχώς, τα σχολεία έχουν καταντήσει πεδία ορισμού της αγοραίας λογικής του ανταγωνισμού και της στείρας αριστείας, αφού τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι κυρίως απομνημόνευσης και λιγότερο κρίσης, γι’ αυτό ο σάκος της κατάθεσης πρέπει να είναι γεμάτος και άμεσα ανταποκρινόμενος στη ζήτηση, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη στιγμή.

Να γνωρίζετε όλες και όλοι, υποψήφιες και υποψήφιοι ότι η επιτυχία πορεύεται μαζί σας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων, γιατί κρατάτε τη ζωή στα χέρια σας και πολύ γρήγορα θα κατανοήσετε ότι η σκληρή αυτή ψυχοφθόρα διαδικασία δεν έχει την προστιθέμενη αξία που της αποδίδεται. Το «καλή επιτυχία» που ακούτε τώρα συχνά είναι μια φόρμα, ένα ευχολόγιο εύκολης, επιφανειακής και τυπικής ως επί το πλείστον ανταπόκρισης, που πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική, περισσότερο αληθινή, αφού κακή επιτυχία δεν νοείται. Οι φορείς των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων επιχειρούν τη διαίρεση-κατανομή σας σε κατηγορίες και μέσα από τις εξετάσεις, η οποία δεν θα επαληθευθεί, γιατί είναι υποβολιμαία και πλασματική και έχει διαψευστεί από το παρελθόν. Είσαστε όλες και όλοι ίσοι μεταξύ ίσων άσχετα από την επίδοση. Γι’ αυτό πάρτε τις κανονικές σας ανάσες και αντιμετωπίστε τη δοκιμασία με άνεση, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και πνευματική καθαρότητα, αφού τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Σύντομα θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε πολλές παραπάνω δυνάμεις για να σταθείτε με αξιοπρέπεια στη ζωή σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις