Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Με αφορμή την «Ανοικτή επιστολή: Ένας κατάδικος για 11 φόνους σε απεργία πείνας» του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου, που αναρτήθηκε στις 4/3/21 στην ίδια ιστοσελίδα, αλλά και από αυτά που τελευταία συμβαίνουν, ταλανίζουν και διαιρούν την ελληνική κοινωνία, κάποιες σκέψεις προσανατολίζονται και αποτυπώνονται. Παρότι ο πηχυαίος τίτλος αναφέρεται στον συγκεκριμένο κατάδικο, μόνο ένα μικρό κομμάτι από την εκτενή επιστολή παραπέμπει σε αυτόν, αφού άλλο είναι το κύριο θέμα της επεξεργασίας.

Αρχικά, θα συμφωνήσω με την άποψη, ότι σύσσωμη η κοινωνία, θα συμπληρώσω και η Εκκλησία, θα πρέπει να υπερασπίζεται όσους άδικα διώκονται, κινδυνεύουν να καταδικαστούν ή καταδικάζονται. Ακόμη, ότι πρόκειται πραγματικά για έναν δίκαια καταδικασμένο για τα αποτρόπαια και ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε.

Όμως, μια σειρά από ερωτήματα γίνονται αμείλικτα:

Πρέπει για το υπέρτατο αγαθό της ζωής, που δεν εκτίμησε αυτός, η πολιτεία να τον εκδικηθεί-πληρώσει με το ίδιο νόμισμα;

Πρέπει ένα σοβαρό κράτος και μια υγιής κοινωνία να εκτίθενται από την όποια πράξη και συμπεριφορά ενός κατάδικου βαρυποινίτη;

Πρέπει ο ανθρωπισμός και ο πολιτισμός του ελληνικού κράτους, που από τα αρχαία χρόνια σφυρηλατήθηκε και πολλές φορές προδόθηκε, να υποστεί ένα ρήγμα από ένα ασήμαντο γεγονός, το οποίο από την αρχή έπρεπε να διευθετηθεί, ώστε να μη διασύρεται η χώρα διεθνώς και να φέρεται μεταξύ των απολίτιστων και των υπανάπτυκτων;

Δεν πρέπει ένα δημοκρατικό κράτος να σέβεται και να εφαρμόζει τους νόμους που το ίδιο ψήφισε;

Τελικά, πρέπει η πολιτεία να τον αφήσει να πεθάνει;

Μήπως Σεβασμιώτατε, θα πρέπει την ύστατη τούτη ώρα, με το κύρος που διαθέτετε να απευθυνθείτε στην ηγεσία της Εκκλησίας για να πάρει θέση απέναντι στη ζωή, που δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την αφαιρέσει; Πρέπει να γίνει, γιατί η μη θέση ταυτίζεται με τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, αφού γενικά η παρατεταμένη σιωπή εκλαμβάνεται και καταγράφεται ως έμμεση συμμετοχή.

Προφανώς σε μια δημοκρατική χώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε βιαιοπραγίες και βανδαλισμούς από οποιουσδήποτε. Όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αντίθετοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πολλές οργανώσεις και επώνυμοι σοβαροί άνθρωποι και επιστήμονες και από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν αμφισβητούν την πολιτεία, τη δικαιοσύνη και τους νόμους του κράτους.

Ας αφήσουμε τη ζωή να κυριαρχήσει και όχι το θάνατο. Ας γίνουμε λίγο πιο μικροί, αφού το μεγαλείο θα φανεί στην πράξη. Εξάλλου, «Ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται».