ΕΛΛΑΔΑ. Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι για πριν αλλά και μετά τις γιορτές και ειδικά μετά το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, υπό τους φόβους για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή περίπου 10 με 15 ημέρες μετά τις γιορτές κι αν βέβαια υπάρξει δραματική αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Μέχρι τότε όμως ο φόβος εστιάζεται στις γιορτές και στην πιθανή διασπορά που μπορεί να υπάρξει σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός όπως είναι καταστήματα εστίασης, κέντρα διασκέδασης αλλά και μπαρ.

Εξετάζεται εάν θα πρέπει να ορισθεί υποχρεωτικά η επίδειξη rapid test πριν την είσοδο σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, ένα μέτρο που θα αφορά τους εμβολιασμένους καθώς οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν και μολύνονται από κορονοϊό.

Νέα μέτρα πάντως πριν αλλά και μετά τις γιορτές, δεν απέκλεισε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. Μπορεί ο κ. Πλεύρης να επεσήμανε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, όμως πολλοί από τους νέους περιορισμούς που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή με το νέο χρόνο, θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους.

Τονίζουν ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα και στα σχολεία που θα περιλαμβάνουν όμως κυρίως περιορισμούς στον αριθμό των παιδιών που θα βρίσκονται μέσα στις αίθουσες και όχι λουκέτα.

Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται

Τα κυβερνητικά στελέχη μαζί με τους επιστήμονες θα μελετήσουν με προσοχή τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν και μετά τις εορτές, τις πρώτες ημέρες δηλαδή του νέου χρόνου, προκειμένου να αποφανθούν εάν υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και της Μετάλλαξης Όμικρον, προκειμένου να λάβουν και τις σχετικές αποφάσεις. Στην περίπτωση πάντως που η μετάλλαξη όμικρον έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει άμεσα την εφαρμογή νέων μέτρων.

Μεταξύ αυτών σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι:

  • Αύξηση των ελέγχων σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια αλλά και κέντρα διασκέδασης. Εξάλλου διαπιστώνεται ότι τις ημέρες αυτές ελάχιστοι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ όπου επικρατεί συνωστισμός τόσο στην είσοδο των καταστημάτων όσο και στο εσωτερικό. Να σημειωθεί ότι με βάση τα ισχύοντα μέτρα, οι εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται κανονικά στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ χωρίς μάσκες αλλά μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα.
  • Η κυβέρνηση μελετά τον περιορισμό του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα αλλά και στα καταστήματα εστίασης προκειμένου να μην καταγράφεται συνωστισμός. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει νέος περιορισμός και σε ό,τι αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.
  • Επίσης στο τραπέζι παραμένει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παρότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης προκειμένου να αποφανθεί τι θα γίνει με το συγκεκριμένο μέτρο. Πάντως πολλά κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει άμεσα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών. Να σημειωθεί ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εξετάζουν σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προκειμένου να υπάρχει μία κοινή γραμμή σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σχεδόν βέβαιον θεωρείται ότι μετά τις εορτές η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει αύξηση του αριθμού των τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί και κινούνται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι
  • Παράλληλα έντονα συζητείται και το θέμα της αύξησης του ποσοστού της τηλεργασίας ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους εργασίας.
  • Για τα σχολεία από την άλλη υπάρχουν εισηγήσεις να ορισθούν νέοι περιορισμοί 10 με 15 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά, δηλαδή ουσιαστικά με το άνοιγμα τους. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός αλλά και αντιρρήσεις σχετικά με το πως θα προχωρήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς απώλειες γνώσεων για τους μαθητές. Τα νέα μέτρα εάν εφαρμοσθούν είναι πιθανό να περιλαμβάνουν περιορισμό του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, με εκ περιτροπής παρουσία στις αίθουσες. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα νέα κρούσματα είναι πολλά και στις ηλικίες των παιδιών.

Lockdown πάντως δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί στη χώρα αφού διαψεύδεται κάθετα από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις