Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Αναμφισβήτητα, η πανδημία συνοδευόμενη με φόβο, τρόμο και πανικό, με τους περιορισμούς, τις απαγορεύσεις, τους ελέγχους και τις τιμωρίες υπονόμευσε βασικά στοιχεία της δημοκρατίας, ακύρωσε και σηματοδότησε το τέλος θεσμικών διαδικασιών πολύτιμων στην κοινωνία των ανθρώπων. Ένα μεγάλο κομμάτι των διαύλων επικοινωνίας κόπηκε, οι αποστάσεις μεγάλωσαν, οι επαφές μετρήθηκαν και οι εργαζόμενοι περιθωριοποιήθηκαν, με τη φωνή τους να ακούγεται σαν φανταστικός αντίλαλος στις συνειδήσεις όσων ακόμη απέμειναν και επικοινωνούν με τον εαυτό τους και την αδούλωτη πνευματική τους Φύση.

Η ανασφάλεια, η σύγχυση και η αβεβαιότητα εγκαταστάθηκαν, οι ψυχικές παθήσεις και τα ψυχοφάρμακα πολλαπλασιάστηκαν και μια συγκυρία από πολιτικούς και επιστήμονες με πρωτοφανή ελαφρότητα και προχειρότητα έμελλε να διαχειριστεί την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η ψυχική υγεία κλονισμένη και διαταραγμένη διαπερνάει το πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής, στέκεται μετέωρα και απροσανατόλιστα έρμαιο της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας, ακυβέρνητο πλεούμενο, που προσπαθεί να αποφύγει τα βράχια χωρίς να τα καταφέρνει. Το πόπολο λουσμένο με τη λάσπη των υπεύθυνων ψάχνει για κάθαρση και εξιλέωση την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να πλυθεί, μήπως και ανακτήσει την όρασή του.

Οι αυστηρές συστάσεις των φορέων της εξουσίας εκπορευόμενες από τον εσωτερικό μανδύα του μη ανθρώπου απεικονίζονται καλυμμένες με τη μάσκα του προστάτη και του φύλακα, αλλά στην πραγματικότητα σπρώχνουν στο περιθώριο και την ανέχεια τους απλούς πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν. Δόθηκε η ευκαιρία στους άρχοντες και τα υπηρετικά τους ανδρείκελα, με την πλάνη ότι στρέφονται εναντίον των ανεύθυνων, των απερίσκεπτων και των ανυπάκουων, να δοκιμάσουν το βαθμό υπόκλισης, υπακοής και υποταγής, για να γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς το αίμα ρέει στις ανθρώπινες φλέβες. Οι κυβερνητικές ευθύνες έγιναν ατομικές και το αχυρένιο σύστημα ως Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του για την προσαρμογή και λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον των ατίθασων, των απείθαρχων και των αντιδραστικών, των αποκαλούμενων αναρχικών, που δεν επιδεικνύουν «δουλική» υπευθυνότητα και πιστή προσαρμοστικότητα.

Και αφού δεν μπόρεσαν να πείσουν, δελεάζουν και εκβιάζουν, με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και οι ασθενείς με covid-19 να μεταφέρονται σε κοινούς και πρόχειρους θαλάμους, με διωγμένο έμπειρο στελεχιακό δυναμικό χωρίς πρόσληψη νέου, o συντονιστής της Κυβέρνησης των «αρίστων» ισχυρίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων: «Δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ». Και όταν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές γέλασαν ειρωνικά για τη συνειδητή παραποίηση της αλήθειας από τον αρχηγό εκείνος θυμωμένος και μαινόμενος τους είπε: «Αν εσείς έχετε αποδείξεις να τις φέρετε», με τον υπουργό της υγείας λίγο πριν να έχει δηλώσει: «Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης». Αν συμπεριληφθούν και οι θέσεις στενών συμβούλων του πρωθυπουργού ότι: «Αν είχαμε 5000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους» ότι: «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας» κ.λπ., όλες σηματοδοτούν την πορεία προς το …επέκεινα.

Οι υποκρισίες ανακατωμένες με ιδιωτικές ιδεοληψίες εκτινάσσουν τις σκοπιμότητες στη νιοστή. Και μέσα σε όλα αυτά οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ότι, «κρατούν ΜΕΘ για VIP ασθενείς» έχουν εξαγριώσει την πλειονότητα των πολιτών. Οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες και η ηθική κατάπτωση της πολιτικής εξουσίας στην απόλυτη έκφρασή τους. Και για την επιβεβαίωση ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022, σύμφωνα με τον οποίο οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας από 5.217 το 2021 γίνονται 4.657 εκατ. ευρώ το 2022 (από αυτές για παρεμβάσεις Covid-19 από 944 το 2021 γίνονται μόνο 136 εκατ. ευρώ το 2022).

Τώρα, που οι ουρές για ένα test είναι ατελείωτες και οι ιδιωτικές μονάδες υγείας θησαυρίζουν, η εμμονή στην είσοδο των επιχειρηματιών/κερδοσκόπων στο ΕΣΥ αλλοιώνοντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα -όποιος έχει λεφτά θα ζει διαφορετικά θα πεθαίνει- οδηγεί συνειδητά σε ανθρωπιστικά εγκλήματα. Με αυτή τη «λογική» αποφασίζονται διορισμοί ειδικών φρουρών και αστυνομικών, ιερέων και διακόνων και όχι γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Γιατί πιστεύουν οι υπεύθυνοι ότι την περίοδο έξαρσης της πανδημίας δεν χρειάζονται στελέχη για τα νοσοκομεία, αλλά αστυνομικοί για καταστολή των άτακτων και ανυπάκουων, παππάδες για να «διαβάζουν» τα φέρετρα και νεκροθάφτες για τα νεκροταφεία.

Μια πολύ δύσκολη χρονιά ανέτειλε, μέσα στην οποία πολλοί συνάνθρωποί μας άδικα θα χαθούν. Η κοινωνία παραδομένη, φοβισμένη και γονατισμένη, μήπως οι νέες μεταλλάξεις δεν την αγγίξουν αγωνιά για την τέταρτη λήξη της πανδημίας, αφού οι τρεις προηγούμενες και «το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία» βρέθηκαν εκτός τόπου και χρόνου. Με μέτρα που αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σοβαρότητα και πειστικότητα, τα σχολεία ξανανοίγουν όπως έκλεισαν και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά-κλειστά με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απελπισία και απόγνωση.

Η συστηματική και κατ’ εξακολούθηση υποτίμηση της ανθρώπινης νοημοσύνης έχει ξεπεράσει τα όρια, με τη δυσφορία και την αγανάκτηση να συσσωρεύονται, μετά και από την αποκαλυπτική μελέτη των στενών συμβούλων/επιστημόνων για ραγδαία αύξηση της θνητότητας εκτός ΜΕΘ και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, που κόλλησε στο πρωτόκολλο του υπογείου. Με τον εγκέφαλο μονόχνοτο και κολλημένο λαμβάνονται αντικοινωνικές αποφάσεις, με το ιικό φορτίο μετά από αποτυχημένους και ανάξιους χειρισμούς να σπάει το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο, σχεδόν με τέσσερις σορούς κάθε ώρα ερμητικά κλεισμένες να παραδίνονται για ενταφιασμό με συνοπτικές διαδικασίες και τις σημαίες να «κυματίζουν» μεσίστιες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αποτύχαμε στη διαχείριση της πανδημίας. Συμβιβαζόμαστε με 60 και 100 νεκρούς κάθε μέρα». (Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου.) Τώρα, χωρίς εμπιστοσύνη και οργανωμένη προστασία ο καθένας αναλαμβάνει μόνος του να προφυλάξει τη ζωή του.

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

(Χρησμός, που έδωσε το Μαντείο των Δελφών το 480 π.Χ. στο αίτημα των Αθηναίων πώς να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εκστρατεία του Ξέρξη.)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις