Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Η εμφάνιση του Εγώ συνδυασμένη με την τάση της ποιότητας του αλαζονικά ανώτερου, εμποτισμένη με μπόλικη δόση αυτοεκτίμησης και έπαρσης αποκαλύπτει τον ηθοποιό που υποδύεται τον πρωταγωνιστή στο θέατρο του παραλογισμού. Απλησίαστος και ακατάδεχτος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και περιφρόνηση για τους άλλους, δίνει την εντύπωση ότι είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που του πάει, είναι η έκφραση με τον πιο γλαφυρό τρόπο της συγκαλυμμένης υπεροπτικότητας. Πρόκειται για ανούσια ανάπτυξη μιας κλινικά διχασμένης προσωπικότητας, της θολής φιγούρας στον κοινωνικό καθρέπτη, αποτέλεσμα της πνευματικής ψυχοπαθολογικής διαταραχής. Το εισιτήριο της ηγεμονίας και της κυριαρχίας πιστοποιημένο με άριστα από ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν στάθηκε ικανό για να καλύψει τη γύμνια του μορφοποιημένου κατασκευάσματος.

Η αδυναμία των δημοκρατικών κοινωνιών να λειτουργούν υπέρ των πολλών και όχι των λίγων δίνει την ευκαιρία σε άτομα συμπλεγματικά, με ιδιότυπο χαρακτήρα και ψυχοσύνθεση να εκμεταλλεύονται καταστάσεις και συγκυρίες για να ξεχωρίζουν ικανοποιώντας έτσι τα κόμπλεξ κατωτερότητας προσπαθώντας να γεφυρώσουν τα τεράστια κενά της ύπαρξής τους, νομίζοντας ότι έτσι μεγεθύνουν το μέτρο της εξυπνάδας και της ευφυΐας τους. Διφορούμενοι και κουτοπόνηροι, πλαισιωμένοι από αβανταδόρους υποτακτικούς, πληρωμένους χειροκροτητές, που η γδαρμένη γλώσσα τους έχει ματώσει αναγορεύονται σε ήρωες 1ης διαλογής, που δυστυχώς η ανθρώπινη Φύση δημιούργησε στηριγμένη στην προσβλητική αξία της διαφορετικότητας.

Η σκληρή πραγματικότητα κάποια στιγμή ξεσκεπάζει και απομυθοποιεί το τέρας του υπερανθρώπου αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, τις βαθιές εγκάρσιες ρυτίδες της υποκρισίας και του αλληθωρισμού και τότε ο αποδυναμωμένος και εξασθενημένος ανθρωπάκος επενδυμένος με την προπαγάνδα της μαυρίλας, πιο μικρός, πιο κοντός τυλιγμένος με το σάβανο οδηγείται στο πέλαγος της παντοτινής εγκατάλειψης. Οι παρατρεχάμενοι πηδάνε από τη βάρκα για να γλυτώσουν από τα βράχια αντιλαμβανόμενοι ότι ο συναγελασμός και ο εναγκαλισμός με επώνυμους τους οδηγεί στον πάτο, στην κοινωνική και ατομική απαξίωση.

Το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα νοσεί, με τις διαδοχικές συγγνώμες να είναι μια ακολουθία αφιλότιμων αμφισημιών. Η πλειονότητα της κοινωνίας των ανθρώπων έχει αποστασιοποιηθεί από τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό. Η ισότητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατία έχουν απομακρυνθεί και απονεκρωθεί. Η ηθικότητα και η αξιοπρέπεια βαθιές διαχρονικές αξίες έχουν ποδοπατηθεί και σχεδόν ενταφιαστεί. Το βαρύ φορτίο της αχρηστίας πριονίζει, μειώνει και ακυρώνει τις όποιες δυνατότητες της πραγματικής ανάπτυξης. Τα σκύβαλα, καλά δουλεμένα έχουν εισβάλει και κυριεύσει τις ανθρώπινες συνειδήσεις. Είναι εύκολο να πετάς τα πλαστικά και τα σκουπίδια και να κατηγορείς τους άλλους ότι ρυπαίνουν και βρομίζουν την πόλη. Η αποφορά από τη μικρότητα και τη σήψη των εγκεφαλικών κυττάρων έχει εξαπλωθεί και μολύνει ολόκληρη τη χώρα.

Η τραγωδία εξελίχθηκε και χρεώθηκε στο μίασμα της ανηθικότητας, μετά από την ψυχολογική ανάλυση της ατομικής αποτυχίας. Ο πρωταγωνιστής με τον πιο γλαφυρό τρόπο επενδυμένος με την προσβλητικού βαθμού υπεροψία σέρνεται με κατακραυγή και χωρίς λύπηση στο σκαμνί της λαϊκής δικαιοσύνης. Ο εξευτελισμός, μετά από τη δημόσια διαπόμπευση δεν αποδέχεται την ετεροχρονισμένη εξομολόγηση των αμαρτιών, ούτε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου(!), είναι σκληρός και απόλυτος. Οι αποκαλύψεις για προηγούμενη ψηφοθηρική εκτέλεση επικών κατορθωμάτων (εποποιία) -αν και τώρα γίνονται ακόμη χειρότερα- τα χαχανητά και οι χαζοχαρούμενες εικόνες, θυμίζοντας παλιότερα τις επιταγές απόρων κορασίδων, εξόργισαν και προσέβαλαν ακόμη και την «ιδεολογία» και τις επιτελικές «αξίες», αλλά κυρίως κλόνισαν την εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων, οι οποίοι κατάλαβαν ότι πολλά προβεβλημένα στελέχη είναι βουτηγμένα στη λάσπη και το βούρκο της υποκρισίας και της κοροϊδίας. Γι’ αυτό απαιτούν γρήγορη κάθαρση από τα απόβλητα και τα λύματα των φορέων των νοοτροπιών, που δεν δίστασαν να σκιάσουν και να υποβαθμίσουν τις πραγματικές αξίες της πόλης και των κατοίκων της.

Η αλήθεια ειπώθηκε για να προβληθούν οι μαγικές πράξεις των αποστόλων, οι οποίοι με τις τσάντες της ντροπής εξαγόραζαν την απελπισία, τη θλίψη και τις συνειδήσεις πατώντας στο σωρό των καμένων πτωμάτων. Όμως, η ιστορία είναι η μαρτυρία και η αποθέωση της ανθρώπινης ηλιθιότητας. Φταίει ή όχι το σύστημα, όχι πως είναι αθώο, αλλά και αυτοί που με πάθος για προβολή, οικονομική αφαίμαξη και κοινωνική «καταξίωση», ή ακόμη και χωρίς προσωπικό συμφέρον το στηρίζουν και το υπηρετούν.

«Ο ηλίθιος είναι το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιά σ’ ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο άτομο να αποκομίζει κάποιο όφελος, ενώ πιθανά να υφίσταται και ζημία».

(«Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας», Κάρλο Μ. Τσίπολα)

Ο ορισμός επιβεβαιώθηκε. Περπατάμε στα άχυρα επενδυμένοι με την ανοησία, τη βλακεία και τη μωρία και επιδιώκουμε την εξαίρεση, τη διαφορετικότητα, την ανωτερότητα. Χτίζουμε στην άμμο και στεκόμαστε ευθυτενείς και ακλόνητοι, μέχρι που η ηλιθιότητα κάποια στιγμή θα κάνει την εμφάνισή της κατά πρόσωπο. Η ηλιθιότητα δεν γιατρεύεται, δεν εξασθενεί, δεν αποβάλλεται. Είναι συνυφασμένη με την περιορισμένη ανθρώπινη οντότητα και το θλιβερό άτομο της υπεροψίας, και δοθείσης ευκαιρίας αποκαλύπτει, τιμωρεί και αυτοτιμωρεί. Ο πολιτικός και κοινωνικός θάνατος είναι η πιο δίκαιη ανταμοιβή στην απεραντοσύνη της ανθρώπινης ηλιθιότητας.

Ο αναστοχασμός και η επανεξέταση των σταθερών σημείων προσδιορισμού, που υπάρχουν στη σκέψη και το μυαλό του καθένα, ο αναλογισμός και η επίμονη αναψηλάφηση των γνώσεων, των αρχών και των αξιών, η αμφισβήτηση των συνηθειών άλλων εποχών, όπου οι αντιλήψεις και τα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα ήταν πεπερασμένα, περιορισμένα και διαφορετικά, είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν, να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Οι καιροί μεταβάλλονται και μαζί τους και εμείς. Τίποτα δεν παραμένει στάσιμο. Προσκολλημένοι σε νοοτροπίες, δόγματα και αξιώματα του παρελθόντος δεν προάγουμε τον εαυτό μας και αποτελούμε τροχοπέδη στην πορεία για μια ανεπτυγμένη και σύγχρονη κοινωνία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις