ΕΛΛΑΔΑ. Άλλο ένα βήμα προς την χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να κάνει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, με τα βασικά θέματα στην ατζέντα να είναι τα γήπεδα, τα καρναβάλια και οι σχολικές εκδρομές ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η επιστροφή των ορθίων στη διασκέδαση.

Τον «δρόμο» για την χαλάρωση αφενός δίνει η Ευρώπη με αρκετές χώρες να ανακοινώνουν άρση μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και αφετέρου τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα τα οποία, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τη Δευτέρα, επιτρέπουν να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό της αποκλιμάκωσης στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» το γεγονός ότι χθες, Τρίτη οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 μειώθηκαν κατά περισσότερους από 400 σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα ενώ το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των διασωληνωμένων που ήταν μειωμένος κατά 35.

Την ίδια ώρα η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 73,54% και στις απλές κλίνες στο 54,88% με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τρίτης, στους 489.

«Νομίζω και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση. Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα» τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία υπενθύμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι και στην Ευρώπη πάνε γενικά προς χαλάρωση των μέτρων, με όποιον ρυθμό ταιριάζει σε κάθε χώρα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους μη εμβολιασμένους και αυτό θα συνεχιστεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια πλήρης ελευθερία μέχρι τον Μάρτιο για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αυτό που θα εισηγηθούν σήμερα οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση στο 50% της χωρητικότητας στα γήπεδα καθώς και η απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών ενώ για τα καρναβάλια, το πιο πιθανό είναι να επιτραπούν οι εκδηλώσεις, ενώ οι παρελάσεις δε θα πραγματοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά στην όρθια διασκέδαση αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μέλη της επιτροπής δεν θέλουν να θίξουν το θέμα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα θέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νούμερα της πανδημίας του κοροναϊού.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα GRTimes τόνισε πως «η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ο μέσος όρος των οποίων κινείται περίπου στα 18.000 ημερησίως. Με κάποιες αυξομειώσεις παραμένουμε εκεί από τις 22 Ιανουαρίου. Δηλαδή περίπου για τρεις εβδομάδες υπάρχει μια ισορροπία».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τις 7 του μήνα, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή (βλ. νέα μετάλλαξη) αναμένουμε μια αποκλιμάκωση και μια μείωση των αριθμών σε θανάτους, διασωληνωμένους και κρούσματα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις