ΕΛΛΑΔΑ. Τριάντα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι συνδέονται γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας με το πρόγραμμα των «Λεωφόρων Πολιτισμού», που ορίζεται με Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο υπέγραψαν η Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος.

Το πρόγραμμα «Λεωφόροι Πολιτισμού» εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και έχει χρόνο ολοκλήρωσης το 2025.

Προβλέπει την αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων των επιμέρους χώρων με τους κεντρικούς οδικούς άξονες Μορέας, Ολυμπία Οδό, Ιονία Οδό, -θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών- πρόκειται να αναπτυχθεί με τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακών εφαρμογών. Σκοπός έχει την αναβάθμιση της παρουσίασης, προβολής, αλλά και της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» προβλέπει τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablet), στην οποία θα προβάλλονται, εκτός των μνημείων και των σημείων της διαδρομής, τα τοπικά προϊόντα των συγκεκριμένων περιοχών. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα ελεύθερο – κοινό αποθετήριο πληροφοριών σχετικά με την τοπική αγροδιατροφή, ενώ τόσο οι τοπικοί παραγωγοί, όσο και οι χρήστες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να παρέχονται, μεταξύ άλλων, οι εξής υπηρεσίες:

Προβολή Διαδρομής και επιμέρους μνημείων σημείων, με προτεινόμενες διαδρομές και ταξιδιωτικές προτάσεις, διαδραστικούς χάρτες και επιλογές μετακίνησης, συνοπτικές αλλά χρηστικές και εύληπτες πληροφορίες για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Διαδρομής, τις διαθέσιμες παροχές και υπηρεσίες για τουρισμό ειδικών κατηγοριών, τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ανοιχτό Ράφι Τοπικών Προϊόντων: Η Πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα ανάρτησης και δημοσίευσης τοπικών προϊόντων ανά τοπικό παραγωγό με πλήρη στοιχεία.

Καλεντάρι εκδηλώσεων: Η Πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα για προβολή ενός πλήρους και ολοκληρωμένου ημερολογίου (καλεντάρι) πολιτιστικών εκδηλώσεων και αποτύπωσης σημαντικών ημερομηνιών, σχετικών με τη Διαδρομή (π.χ. ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια, φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις).

Προτάσεις επισκέπτη: Η διαδικτυακή Πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα παραγωγής προσωποποιημένων προτάσεων προς τον εγγεγραμμένο χρήστη βάσει των χαρακτηριστικών του προφίλ του και τον τρόπο χρήσης της Πλατφόρμας και των υπηρεσιών της.

Δυνατότητα για σχεδιασμό ταξιδιού: Ο εγγεγραμμένος χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να συντάσσει και να διαχειρίζεται εντός της Πλατφόρμας το προσωπικό πρόγραμμα ταξιδιού του.

Εφαρμογή Chatbot: H πλατφόρμα θα υποστηρίζει την επικοινωνία μέσω chat και εξειδικευμένης εφαρμογής chatbot, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματά τους στις γλώσσες που θα υποστηρίζει η διαδικτυακή Πλατφόρμα.

Στις «Λεωφόρους Πολιτισμού» περιλαμβάνονται οι εξής χώροι ανά οδικό άξονα:

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

1. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Μεσσήνης
2. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Θουρίας
3. Καλαμάτα (Αρχαιολογικό Μουσείο και μνημεία)
4. Σπάρτη (Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικό Μουσείο)
5. Μυστράς
6. Μεγαλόπολη (Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος)
7. Τεγέα (Αρχαιολογικός Χώρος, Αρχαιολογικό Μουσείο, Ναός Αλέας Αθηνάς)
8. Μαντίνεια (Αρχαιολογικός Χώρος και Αρχαίο Θέατρο)
9. Άργος (Αρχαίο Θέατρο, Κάστρο Λάρισας, Βυζαντινό Μουσείο – Στρατώνες Καποδίστρια)
10. Αρχαιολογικός Χώρος Νεμέας
11. Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών
12. Ναύπλιο (Φρούριο Παλαμηδίου και Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ολυμπία Οδός

13. Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
14. Αρχαία Κόρινθος
15. Ακροκόρινθος
16. Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας
17. Οδοντωτός Σιδηρόδρομος
18. Φαράγγι Βουραϊκού
19. Πάτρα (Αρχαιολογικό Μουσείο, Ρωμαϊκό Ωδείο, Αρχαιολογικός Χώρος Βουντένης κ.ά.)
20. Υγρότοπος Κοτύχι – Στροφυλιά
21. Αρχαία Ήλιδα (Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο)
22. Αρχαία Ολυμπία
23. Κάστρο Χλεμούτσι

Ιονία Οδός

24. Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου (Τουρλίδα)
25. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Πλευρώνας
26. Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος Οινιάδων
27. Άρτα (“Μικρό” Θέατρο Αμβρακίας, Κάστρο, Γεφύρι, Παρηγορήτισσα, κά.)
28. Ναύπακτος (Λιμένας, Κάστρο κ.ά.)
29. Αρχαιολογικός Χώρος και Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης
30. Αρχαιολογικός Χώρος και Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις