ΑΡΚΑΔΙΑ. Το Παράλιο Άστρος με την ακαταμάχητη γοητεία του είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου. Βρέχεται από τα νερά του Αργολικού Κόλπου και συνδυάζει άψογα φύση, αξιοθέατα και ιστορία. Ένα μέρος, ιδανικό για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Φτάνοντας λοιπόν σε αυτόν τον εκπληκτικό τόπο, οι επιλογές είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες. Είτε είσαι φίλος της ελληνικής ιστορίας και ψάχνεσαι να διδαχθείς και από το τελευταίο λιθάρι είτε είσαι φίλος της φυσικής ομορφιάς είτε είσαι απλώς οπαδός της καλοπέρασης, το Παράλιο Άστρος καλύπτει όλα τα γούστα.

Νησί, η χερσόνησος αποκάλυψη στο Παράλιο Άστρος

Η μικρή χερσόνησος με το όνομα «Νησί» είναι μια πραγματική αποκάλυψη για τον επισκέπτη. Ο λόφος, φιλοξενεί στις πλαγιές του μεγάλο μέρος των κατοικιών του Παράλιου Άστρους που στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν υπάρχουν δρόμοι για αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι κινούνται μέσα από σοκάκια και καλντερίμια για να φτάσουν στο λιμάνι. Τα σπίτια εδώ διατηρούν έναν παραδοσιακό χαρακτήρα που φέρνει σε αρχοντικά μιας άλλης εποχής. Οι αυλές είναι σαν μικρές οάσεις, «πνιγμένες» με πολύχρωμα φυτά. Μια πραγματική βουτιά σε άλλο τόπο και άλλο χρόνο.

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το ενετικό κάστρο που έχτισε ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος το 1256. Την ίδια περίοδο χτίστηκε και το κάστρο της Ωριάς (20 χλμ δυτικά του Άστρους) αποσκοπώντας και τα δυο αυτά φρούρια, να υποδουλώσουν τους ανυπότακτους Τσάκωνες. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella που σημαίνει Κάστρο του Αστεριού. Η ονομασία προήλθε από το αστεροειδή σχήμα της κορυφής του λόφου όπου χτίστηκε το κάστρο.

Η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη και η επίσκεψη σε αυτόν κρίνεται απαραίτητη. Η θέα που προσφέρεται από την άκρη των τειχών προς ολόκληρη την πόλη, την παραλία και το γραφικό λιμάνι είναι εκπληκτική και δε θα τη βρεις πουθενά αλλού στην περιοχή.

Στην άκρη της χερσονήσου «Νησί» μια πραγματική έκπληξη περιμένει όσους «τολμήσουν» να φτάσουν μέχρι εκεί. Μια γειτονιά, βγαλμένη λες από παραμύθι, δημιουργεί ένα καταφύγιο ηρεμίας και ξενοιασιάς. Ένας χώρος αναψυχής μέσα σε ένα μικρό καταπράσινο πάρκο που κάποιοι φρόντισαν εντός του, να δημιουργήσουν μια γιορτή χρωμάτων κάτω από τα δέντρα.

Στη μια άκρη βρίσκεται ο πέτρινος φάρος που λειτούργησε πρώτη φορά το 1893 και συνεχίζει να καθοδηγεί τα πλοία μέχρι σήμερα. Η επανδρωμένη λειτουργία του σταμάτησε το 1953 αλλά συνεχίζεται στις μέρες μας, μη επιτηρούμενη.

Μέσα στο πάρκο, το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία συμπληρώνει άψογα την αρμονική εικόνα του χώρου.

Τα αξιοθέατα, οι παραλίες και ο υγροβιότοπος Μουστού

Τους καλοκαιρινούς μήνες η καρδιά των πολιτιστικών εκδηλώσεων χτυπάει στο υπαίθριο θέατρο Μελίνα Μερκούρη ακριβώς πάνω από το λιμάνι. Αν πάρεις το μονοπάτι που ξεκινά πίσω από το θέατρο, σε πέντε λεπτά θα έχεις φτάσει στο πάρκο του φάρου.

Άξιο λόγου είναι και το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στη Σχολή Καρυτσιώτη η οποία χτίστηκε το 1805. Ευρήματα από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων, νομίσματα και άλλα μικροαντικείμενα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας καθώς επιγραφές και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα εκθέματα.

Οι επιλογές για κολύμπι γύρω από το Παράλιο Άστρος είναι πράγματι πάρα πολλές. Πρώτα απ΄ όλα, η παραλία Καλλιστώ εντός του χωριού μήκους σχεδόν 4 χλμ, είναι πεντακάθαρη και ιδανική για θαλάσσια σπορ.

Σε μια πρόχειρη βόλτα στα πέριξ, υπάρχουν από οργανωμένες παραλίες ιδανικές για οικογένειες μέχρι και πιο απομονωμένες και δύσβατες ενώ πλήθος από μικρά χωριά, πλαισιώνουν με τον πιο ενδιαφέρων τρόπο τις ακτές της Αρκαδίας.

Μια στάση αξίζει και ο υγροβιότοπος Μουστού ενταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura που θεωρείται προστατευόμενη περιοχή. Πρόκειται για μια λίμνη έκτασης 850 στρεμμάτων πλούσιας χλωρίδας και πανίδας ενώ παράλληλα αποτελεί καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά τα οποία ξεχειμωνιάζουν εδώ.

Δεν είναι τυχαίο που από τουριστικό θέρετρο των Αρκάδων, το Παράλιο Άστρος συγκαταλέγεται πλέον στους #top προορισμούς της Νότιας Ελλάδας!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις