Πόσες φορές δεν κατεβάζεις το καπάκι της τουαλέτας, όταν τραβάς το καζανάκι; Αν έχεις καπάκι βέβαια, γιατί κάποιες φορές απουσιάζει.

Φυσικά μπορεί να μην σε νοιάζει και πολύ, αλλά μάλλον θα έπρεπε. Μια μελέτη που συνοδεύεται από ένα βίντεο εξηγούν τον λόγο. «Αν κάτι δεν μπορείς να το δεις, τότε είναι εύκολο να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει. Μόλις όμως δεις αυτό το βίντεο, δεν θα σκεφτείς ποτέ ξανά το πάτημα στο καζανάκι με τον ίδιο τρόπο», λέει ο John Crimaldi, καθηγητής Πολιτικής, Περιβαλλοντικής και Αρχιτεκτονικής Μηχανικής.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, μας έδειξαν για πρώτη φορά μια σειρά από πειράματα, όσον αφορά στο πώς εκτινάσσεται το νερό της τουαλέτας όταν ενεργοποιείται το καζανάκι, μεταφέροντας μικρόβια που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Με τη χρήση λέιζερ και κάμερα, η ομάδα έδειξε ότι τα σταγονίδια που μεταφέρονται με τον αέρα φτάνουν μέχρι και σε 1,5 μέτρο ύψος πάνω από την τουαλέτα, μέσα σε μόλις 8 δευτερόλεπτα.

Τα πιο μεγάλα σταγονίδια κάθονται πάνω στις επιφάνειες, ενώ τα μικρότερα παραμένουν στον αέρα και μάλιστα αρκετά λεπτά. «Περιμέναμε ότι αυτά τα σωματίδια αερολύματος θα επιπλέουν, αλλά τελικά πετάγονται σαν πύραυλος», τονίζει ο Crimaldi, που είναι και βασικός συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας.

Στο σχεδόν αόρατο αυτό νέφος περιέχονται μικροσκοπικά σωματίδια από όλα όσα υπάρχουν μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας και μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια E.coli και C.difficile, νοροϊούς, αδενοϊούς κ.α. όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Ο Ιός Covid-19 υπάρχει και στα ανθρώπινα απόβλητα, όμως προς το παρόν δεν είναι πειστικές οι ενδείξεις ότι εξαπλώνεται με τα αερολύματα της τουαλέτας. Επιπλέον, τα παθογόνα μπορούν να παραμείνουν στη λεκάνη για δεκάδες ξεπλύματα, αυξάνοντας τον πιθανό κίνδυνο έκθεσης.

Τα μικρότερα σωματίδια όχι μόνο αιωρούνται στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να περάσουν το φράγμα που δημιουργείται από τις τρίχες της μύτης και να φτάσουν βαθύτερα στους πνεύμονες.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επισκεφτείς το μέρους όπου και ο βασιλιάς πάει μόνος του, φρόντισε να κατεβάσεις το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξεις το καζανάκι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις