ΚΟΣΜΟΣ. Στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και τους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής απευθύνεται ο Μπιλ Γκέιτς μέσω συνέντευξής του στους Financial Times, επισημαίνοντας ότι επείγει η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους έως ειδικούς σε υπολογιστικά μοντέλα και θα τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να εντοπίζονται άμεσα παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία και να βελτιωθεί η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των χωρών.

Ο συνιδρυτής της Microsoft τονίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις προς αποφυγή μελλοντικών κρίσεων για τη δημόσια υγεία, ενώ ως προς την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού σημειώνει πως δεν βρισκόμαστε στο τέλος της και μάλιστα εκτιμά πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ανάδυσης ενός νέου στελέχους ακόμη πιο μεταδοτικού και θανατηφόρου.

«Διατρέχουμε ακόμη κίνδυνο αυτή η πανδημία να παράξει μία παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και ακόμη πιο θανατηφόρα. Δεν είναι πιθανό, δεν θέλω να είμαι φωνή καταστροφής και απαισιοδοξίας, όμως κυμαίνεται πολύ πάνω από το 5% ο κίνδυνος να μην έχουμε δει καν ακόμη τα χειρότερα αυτής της πανδημίας» δηλώνει.

Ο Μπιλ Γκέιτς επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κυριαρχήσει στην διεθνή ατζέντα, όμως δεν πρέπει να εκτρέψει την προσοχή από τη δημόσια Υγεία.

Καλεί σε μεγαλύτερες επενδύσεις και τονίζει πως η χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υστερεί πάρα πολύ σε ό,τι αφορά την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, αλλά και σε ό,τι αφορά τη στελέχωση με το αναγκαίο δυναμικό.

Ο Μπιλ Γκέιτς είχε προειδοποιήσει δημοσίως ήδη από το 2015 ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη στην περίπτωση εκδήλωσης μίας πανδημίας· μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού προωθεί σταθερά την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση διεθνούς ομάδας αντιμετώπισης και πρόληψης πανδημιών, ενώ την προσεχή Τρίτη εκδίδεται το βιβλίο του υπό τον τίτλο «Πώς να Αποφύγουμε την Επόμενη Πανδημία».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις