Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Τα διεθνή γεγονότα και οι τελευταίες εξελίξεις, η ακατανόητη πλοκή και ο τρόπος της αντιμετώπισής τους φέρνουν νέα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν τις παραδοσιακές κανονικότητες, ακόμη και τον χάρτη της συνύπαρξης των λαών. Πιέσεις από νοητούς και μη παράγοντες επιστρατεύθηκαν για να ξεριζώσουν τις μέχρι σήμερα βεβαιότητες, να αναθεωρήσουν ό,τι σταθερό είχε δομηθεί και θεμελιωθεί πάνω στις ανθρώπινες αξίες και να εφαρμόσουν νέα πρότυπα πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων. Για πολλά χρόνια, το καλλιεργημένο κλίμα της ύπαρξης των δύο εξουσιαστικών πόλων, αντίθετων κατά μια άποψη αλλά ταυτόσημων σήμερα, κυριαρχούσε, προσδιορίζοντας και οριοθετώντας το συγκεκριμένο περιβάλλον της ανθρώπινης κινητικότητας. Από τη μια μεριά οι δυτικές κοινωνίες, που υποτίθεται ότι κατέχουν διαχρονικά τις αξίες του πολιτισμού, τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και από την άλλη οι αδιάλλακτες και αυταρχικές κοινωνίες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παρατηρούμε μια εξαντλημένη και γερασμένη ΕΕ, όπου η στήριξη των χωρών μελών της ανήκει στο μακρινό παρελθόν, με την απαξίωση και την αδιαφορία να κυριαρχούν. Η επικράτηση της ειρήνης, οι αναγκαίες οικονομικές πολιτικές για τη διαρκή μείωση των ανισοτήτων και οι θεσμοθετημένες δράσεις αλληλεγγύης έχουν παραμεριστεί, ως εξαλειφθεί. Η αδυναμία ενιαίας αντιμετώπισης της πανδημίας, η αυτόνομη ενεργειακή ανικανότητα, η μη εφαρμογή κοινής εξωτερικής πολιτικής, η καθίζηση του επιπέδου διαβίωσης, η έκρηξη των τιμών των προϊόντων, η φτώχεια και η ανέχεια που κατέχουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της (94,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού), η ανεργία και η ανασφάλεια είναι στοιχεία της νέας καθημερινότητας. Η προσπάθεια για γρήγορη απαλλαγή από τους Ρώσικους αγωγούς πέφτει πάνω στη μονοπωλιακή εξάρτηση των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα οι πολίτες μουδιασμένοι από τα απρόσμενα γεγονότα προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, να γλιτώσουν και να διασωθούν από τους λαοπλάνους της πολιτικής ανεντιμότητας. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται τα εθνικιστικά μορφώματα του νεοφασισμού και της μισαλλοδοξίας και παρασύρουν τις μετέωρες και απελπισμένες μάζες (Ιταλία), με το μέλλον να καταγράφεται αβέβαιο και ζοφερό.

Η πολεμική εισβολή, η οικονομική κρίση και η πανδημία άρχισαν να διαμορφώνουν το πρόσωπο του νέου κόσμου. Για την εξεύρεση καλύτερης τύχης, ολοένα και περισσότεροι θα τσακίζονται στα βράχια της αναζήτησης που έντεχνα τους οδηγούν οι διακινητές, οι έμποροι του θανάτου. Ενενήντα δύο πρόσφυγες περισυλλέγησαν πριν από καιρό γυμνοί στα σύνορα με την Τουρκία. Τα γυμνά σώματα σε ώρες ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη θυμίζουν τα γυμνά στα ναζιστικά στρατόπεδα, λίγο πριν από την «τελική λύση» των κρεματορίων και των φούρνων. Τα εγκλήματα αυτά αποτελούν συνειδητές επιλογές του ισλαμικού φονταμενταλισμού και των οικονομικών συμφερόντων, όπου οι ηθικοί αυτουργοί καλυμμένοι με τη μαντίλα του Αλλάχ κρύβουν τα τερατώδη αισθήματα απέναντι στους καταπιεσμένους, τους διωγμένους, τους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα, με κυβερνώντες δεδομένους και προβλέψιμους «άριστους» επιτελικούς, υποταγμένους και «μικρούς» σέρνεται στο μεγάλο δρόμο χωρίς μπούσουλα και κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός αγγίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, που ήξερε, δεν ήξερε, αν ήξερε, που ήταν νόμιμο, αλλά δεν θα το επέτρεπε και των ειδικών δικαστηρίων -το πνεύμα του υιού, το εκ του πατρός εκπορευόμενον-, με τη δημοκρατική εκτροπή να θυμίζει την εποχή του παρακράτους της αλησμόνητης ΕΡΕ. Μυρίζει εκλογές αυτός που τις αποφασίζει(;) και πήρε τα βουνά για τις σοβαρές αποφάσεις, όπως τον Ιούλιο του 2019, αλλά ξέχασε ότι τώρα έχουμε Δεκέμβριο. Με κοροϊδίες και γελοιότητες, με τρύπια καλάθια και φτηνά επιδόματα γυρίσαμε στον χειμώνα του ’42, με τα οποία επιχειρείται η παραπλάνηση και η εξαπάτηση των πολιτών, προς άγραν ψήφων.

Ο ευτελισμός και η απαξίωση της χώρας δεν πρέπει να συνεχιστούν. Οι ανεπάρκειες, οι ανικανότητες και οι αθλιότητες επιβάλλεται να σταματήσουν εδώ και τώρα. Είναι ανάγκη μετά από τις επόμενες εκλογές, οι επιβαλλόμενες συνεργασίες να λειτουργήσουν αξιόπιστα και θετικά, με σθένος και αποφασιστικότητα απαλλαγμένες από οφειλόμενες εξαργυρώσεις, μονομερείς ιδεολογίες και πολιτικό κόστος και να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Με θέσεις και αποφάσεις που θα πείθουν την πλειονότητα των πολιτών με την ευθύτητα, τη σοβαρότητα, την ειλικρίνεια και την αλήθεια, θα κληθούν να επαναφέρουν το κύρος και τη χαμένη αξιοπρέπεια.

Η ζωή, ενταγμένη στην κοινωνία των ανθρώπων είναι συνυφασμένη με τις ανάγκες του κόσμου, επηρεάζεται από αυτές, προσγειώνεται απ’ αυτές και οφείλει να δημιουργήσει έναν πόλο απεξάρτησης, ώστε να μπορέσει να απαντήσει σ’ αυτές.

Μόνο μια ριζοσπαστική λύση, με το βάθεμα της δημοκρατίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων, η εγρήγορση της κοινωνίας των εργαζομένων, όπου με υπευθυνότητα θα παίρνουν θέση στον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων τους, η γενναία φορολόγηση των εχόντων και η διαφανής και ισομερής κατανομή του παραγόμενου πλούτου, θα δημιουργήσουν μια κατ’ αρχήν ανεκτική ισορροπία.

Πρέπει να πάρουμε πίσω την ύπαρξή μας, τη ζωή μας, από αυτούς που υποβάθμισαν την ποιότητα και μείωσαν τη διάρκειά της. Που πετσόκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις δίνοντας στους ημετέρους θαλασσοδάνεια με αέρα και μπόνους στα λιβανιστήρια της ενημέρωσης. Που χρεοκόπησαν δύο φορές τη χώρα και έφεραν το λαό στους ουραγούς της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν ντρέπονται και δεν κρύβονται, αλλά κουνάνε και το δάκτυλο. Και μετά από αυτά διερωτόμαστε πώς καταντήσαμε έτσι.

Οι καιροί δεν περιμένουν και απαιτούν ικανούς και οξυδερκείς ηγέτες, που θα σέβονται οι σύμμαχοι και θα υπολογίζουν οι αντίπαλοι. Που θα σηκώσουν το βάρος της εντιμότητας, της ηθικής και του δικαίου, θα σταθούν κριτικά και θα συσπειρώσουν το λαό απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο εσωτερικής παρέκκλισης ή εξωτερικής επιβουλής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις