ΚΟΣΜΟΣ. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, κυρίως στην Ευρώπη, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των μεσοφυλικών ατόμων.

Ως μεσοφυλικά άτομα θεωρούνται τα πρόσωπα μη καθορισμένου ανατομικού φύλου. Ο όρος «μεσόφυλος» αντικατέστησε τον αδόκιμο όρο «ερμαφρόδιτος», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους γιατρούς κατά το 18ο και 19ο αιώνα.

Η ημερομηνία για τον εορτασμό της «Ημέρας Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών» («Intersex Solidarity Day») επελέγη για συμπέσει με τη γέννηση στις 8 Νοεμβρίου 1838 της μεσοφυλικής Ερκουλίν Μπαρμπέν (1838-1868), τα απομνημονεύματα της οποίας εξέδωσε το 1980 ο διάσημος γάλλος φιλόσοφος και ψυχολόγος Μισέλ Φουκώ (1926-1984) με τίτλο «Ερκουλίν Μπαρμπέν: Τα προσφάτως ανακαλυφθέντα απομνημονεύματα ενός γάλλου ερμαφρόδιτου».

Υπολογίζεται πως εκπροσωπούν το 1,7% του πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα το 0,05% των ανθρώπων ή περίπου ένα στα 2.000 άτομα γεννιούνται με αυτή την ιδιαιτερότητα.

Μερικές φορές είναι εμφανές οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα στο φύλο του εμβρύου ή του βρέφους. Άλλες φορές μπορεί να το ανακαλύψουν με έναν τυχαίο έλεγχο. Ή μπορεί να μη το μάθουν ποτέ, μεγαλώνοντας τα παιδιά αυτά με τα συμβατικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων αυτών με την υποβολή τους σε ιατρικές παρεμβάσεις. Αυτές ονομάζονται παρεμβάσεις «κανονικοποίησης», όπως π.χ. χειρουργικές παρεμβάσεις ή ορμονοθεραπεία και έχουν ως στόχο να φέρουν το άτομο πιο κοντά στη φυσιολογική του κατηγορία. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι γονείς αν το ανακαλύψουν νωρίς παίρνουν την απόφαση, σύμφωνα με συμβουλές των γιατρών πολλές φορές, αφαιρώντας από το παιδί το δικαίωμα του στην επιλογή.

Σε περίπτωση που μεσοφυλικά άτομα νιώθουν πως χρειάζονται υποστήριξη ή επιθυμούν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον των ατόμων αυτών, υπάρχουν οργανισμοί με τεράστια εμβέλεια και εμπειρία στον χώρο, όπως η IGLYO, η OII Europe και η EPA. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα χρήσιμες οργανώσεις είναι:

  • IntersexGreece

https://www.facebook.com/groups/625166437539698

τηλ. Επικοινωνίας 0030 6977660860

intersexgreece@gmail.com

  • Πολύχρωμο Σχολείο

http://rainbowschool.gr

info@rainbowschool.gr

  • Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

https://transgendersupportassociation.wordpress.com

transgender.support.association@gmail.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις