ΕΛΛΑΔΑ. Σε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών, των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, (www.bioarmonia.gr) από την Ελλάδα και τη Σπάρτη!

«OLIVES FOR HEALTH» at Yale University – Ελιές για Υγεία

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale, ανακοίνωσαν πως ξεκινά ένα νέο ερευνητικό έργο με θέμα τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με την καθημερινή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών.

Ο τίτλος της έρευνας είναι «Olives for Health» (Ελιές για Υγεία) και σκοπός της είναι να εκτιμήσει τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, από την καθημερινή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο διενεργείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale (Yale Olive Sciences and Health Institute - YOSHI).

Αποστολή

Η αποστολή του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale είναι, «…να διευκολύνει και να συντονίζει την αυστηρή και σωστή μελέτη, την έρευνα και τη δημιουργική διεπιστημονική εκπαίδευση και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελιά και τα προϊόντα της».

Υποστήριξη

Η ιδέα και η αποστολή του Ινστιτούτου έχει υποστηριχθεί ευρέως από πάνω από 70 διεθνείς και εθνικούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Ελληνική καθοδήγηση

Το ερευνητικό έργο καθοδηγείται από δύο ιδιαίτερα αξιόλογους Έλληνες καθηγητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, τον Δρ. Βασίλη Βασιλείου, Διευθυντή του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας και τον Δρ. Τάσσο Κ. Κυριακίδη, ερευνητή Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών.

And guess what: Βιολογικoί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου!

Για τη συγκεκριμένη έρευνα του πανεπιστημίου Yale, επιλέχθηκαν αποκλειστικά οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών, των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Πρόκειται για ελιές βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς παστερίωση, που παράγονται με την διαδικασία της φυσικής ζυμώσεως, χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά και διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται από τις υψηλές βραβεύσεις που έχουν λάβει στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης (υγειοπροστατευτικών ουσιών). Σημειώνεται ότι η τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη είναι ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Βάσει αναλύσεων που έχουν γίνει με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1700 mg/Kg φαινολών και έτσι η ημερήσια κατανάλωση 3 γραμμαρίων ελιών, παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους, αντιστοιχώντας στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν αποκλειστικά στην έρευνα «Olives for Health» στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ.

Το ερευνητικό έργο αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκρισης από το Yale University’s Institutional Review Board (IRB - Συμβούλιο Θεσμικής Επισκόπησης του Πανεπιστημίου Yale) και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να χρησιμοποιηθούν στην συγκεκριμένη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, αποκλειστικά οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας, από τη Σπάρτη Λακωνίας.

Οι επιστημονικές έρευνες και συνέργειες εντοπίζονται στον πυρήνα των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από το ξεκίνημα τους. Η νέα έρευνα «ΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ» του πανεπιστημίου του Yale αποτελεί έναν καινοτόμο και αξιόπιστο τρόπο που ενδεχομένως να παράξει αποδεικτικά στοιχεία που θα διευκόλυναν την εδραίωση σε παγκόσμιο επίπεδο την κατανάλωση Ελληνικής, βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς με υψηλές φαινόλες, ως ένα υγιεινό, φυσικό τρόφιμο με αποδεδειγμένες υγειοπροστατευτικές ιδιότητες.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι μια ακόμα σημαντική έρευνα πραγματοποιείται από το 2018 με τα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard της Αμερικής. Τα βιολογικά ελαιόλαδα μας συμμετέχουν στην Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής, που διενεργεί η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, σε 1000 εθελοντές πυροσβέστες, σε 44 Πυροσβεστικούς σταθμούς του IFD (Indianapolis Fire Department) και έχει την ονομασία “Feeding America’s Bravest”.

Πίστευα και πιστεύω στην υψηλή υγειοπροστατευτική αξία των ελαιοπροϊόντων μας, θεωρώντας ότι ανήκουν στην κατηγορία των βιο - λειτουργικών τροφίμων και είναι μια μεγάλη τιμή για εμάς η επιλογή και συμμετοχή σε έρευνες τόσο υψηλού επιπέδου Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Σκοπός και στόχος είναι να αποδειχθεί με επιστημονικό τρόπο ότι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες σε ομάδες ανθρώπων, μειώνει τους κινδύνους ασθενειών σε εξαιρετικά υψηλά και ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ποσοστά».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις