Το Γύθειο είναι μια ιστορική κωμόπολη της νότιας Πελοποννήσου, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Λαρύσιο (Ακούμαρος ή Κουμαρος κατά τους ντόπιους), όπου απέχει 42χλμ από τη Σπάρτη. Αποτελεί πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης και το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου.

Κατά τον Παυσανία το όνομα Γύθειο σήμαινε «Γη των θεών», από την ομηρική λέξη τετράγυον «Γύον» (Γη) + θεός. Λέγεται ότι κατά το χτίσιμο της πόλης ο Ηρακλής έχοντας κλέψει τον μαντικό τρίποδα από το μαντείο των Δελφών ήρθε σε σύγκρουση με τον Απόλλωνα. Επειδή όμως ο αγώνας δεν έβγαζε αποτέλεσμα, αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» για να τιμώνται και οι δύο.

Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μιας προβλήτας με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σύμφωνα με τον Παυσανία εκεί πέρασαν ο Πάρις και η Ωραία Ελένη την πρώτη τους νύχτα πριν φτάσουν στην Τροία. O Πάρις ξέχασε το κράνος του κι έτσι πήρε το νησάκι το όνομά του.

Το Γύθειο κατά την αρχαιότητα αποτελούσε το επίνειο της Σπάρτης ενώ την περίοδο 195 π.Χ. – 297 μ.Χ. φέρεται ανεξάρτητο από τη Σπάρτη, πρωτεύουσα του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Το 1685 οι Ενετοί που ήταν σε πόλεμο με τους Τούρκους κατέλαβαν το Κάστρο του Πασσαβά, εξασφαλίζοντας στους Μανιάτες ελεύθερη επικοινωνία με το Μαραθονήσι, το οποίο και ξεκίνησαν σταδιακά να κατοικούν. Στις 23 Μαρτίου του 1821 οι Γρηγοράκηδες μαζί με άλλους οπλαρχηγούς της Ανατολικής Μάνης ύψωσαν στο Μαραθονήσι – Γύθειο τη σημαία της Επανάστασης.

Στο Γύθειο θα βρείτε προσεγμένα ξενοδοχεία, βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ για μια άνετη κι ευχάριστη διαμονή. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης γύρω από το λιμάνι υπάρχουν ψαροταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, καφετέριες και μπαρ για τη νυχτερινή σας διασκέδαση.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του Τίμιου Σταυρού, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι με κόσμο απ’ όλο τον Μοριά.

Αξιοθέατα

Αυτή η όμορφη πολιτεία εντυπωσιάζει με την αρχοντιά και τη νησιώτικη φυσιογνωμία της. Πολύχρωμα νεοκλασικά αμφιθεατρικά χτισμένα στον καταπράσινο λόφο του Ακούμαρου, καθρεφτίζονται στα νερά του λακωνικού κόλπου. Χταπόδια κρεμασμένα λιάζονται με φόντο τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες. Γραφικά σοκάκια με πέτρινες σκάλες οδηγούν σε παραδοσιακά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές. Καταπληκτική θέα από την προκυμαία στο κατάφυτο νησάκι της Κρανάης.

Στο Γύθειο θα δείτε το Παρθεναγωγείο, το οποίο χτίστηκε το 1886 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Τσίλλερ και το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου στεγάζεται στο Δημαρχείο. Στην κορυφή του βουνού Κούμαρος βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων με πανοραμική θέα προς το Γύθειο και όλο τον Λακωνικό Κόλπο.

Λίγο έξω από το Γύθειο βρίσκεται το Αρχαίο Γύθειο, στο οποίο σώζονται ο ναός των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβέριου, τα λουτρά και το αρχαίο θέατρο της πόλης από τα ρωμαϊκά χρόνια. Στα 10 χλμ. από το Γύθειο, στον δρόμο προς την Αρεόπολη θα συναντήσετε το Μεσαιωνικό Κάστρο.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το πανέμορφο νησάκι Κρανάη το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ακτή από το 1896. Εκεί, κτισμένος από το 1829 στέκει ο παραδοσιακός, πέτρινος πύργος του οπλαρχηγού και τρίτου μπέη της Μάνης Τζανετάκη Γρηγοράκη, που σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Στο βορειότερο άκρο του νησιού, επάνω στα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης θα δείτε το κεραμοσκεπές εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Ο βράχος στον οποίο χτίστηκε το 1873 ο ύψους 22 μέτρων οκταγωνικός Φάρος προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη του Γυθείου.

Οι πιο κοντινές παραλίες που θα συναντήσετε είναι στα ανατολικά η Σελινίτσα, μια πεντακάθαρη παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία, στην οποία αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta και 2χλμ νότια του Γυθείου η δημοφιλής παραλία του Μαυροβουνίου με αμμουδιά 6 χλμ., κρυστάλλινα νερά, ιδανική για θαλάσσια σπορ. Πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά θα συναντήσετε την παραλία Βαλτάκι όπου εντυπωσιάζει το σκουριασμένο σκαρί του ναυαγισμένου πλοίου «Δημήτριος».

Περίπου 6 χλμ από την πόλη θα δείτε την όμορφη παραλία Βαθιού – Αγερανού, μια τεράστια αμμουδιά με πράσινο, από τις καλύτερες της Λακωνικής Μάνης. Ανάμεσα στο Γύθειο και τον Κότρωνα, απλώνεται ο όρμος Σκουτάρι, με τις υπέροχες ακρογιαλιές Καλαμάκια, Βορδώνα και την εξωτική αμμουδιά της Αγίας Βαρβάρας. Οι ειδυλλιακές παραλίες της Μάνης είναι αμέτρητες και θα σας συναρπάσουν!

Το Γύθειο αποτελεί ιδανικό προορισμό αλλά και ορμητήριο για εκδρομές στη Μάνη όλες τις εποχές του χρόνου! Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργεί Ξενοδοχεία και Resort τόσο εντός όσο και πέριξ του Γυθείου κατάλληλα για διακοπές απαιτήσεων που αποτελούν τη βάση της Λακωνικής φιλοξενίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις