Ο κοκκινιστός κόκορας δίνει μια ξεχωριστή παράσταση στο τραπέζι μας όταν έχει για συμπρωταγωνιστή τον παραδοσιακό τραχανά από τη Μονεμβασιά. Κλασικό, αγαπημένο, μαμαδίστικο φαγητό που όλοι λατρεύουμε.

Άλλωστε αν το ψάξουμε λίγο καλύτερα, θα δούμε πως η Μονεμβασιά δε φημίζεται μόνο για τα ακαταμάχητα αμυγδαλωτά της αλλά και για τα πεντανόστιμα ζυμαρικά της.

Κοκκινιστός κόκορας με παραδοσιακό τραχανά από τη Μονεμβασιά

Υλικά για 4 – 5 μερίδες:

  • Ένας μέτριος σε βάρος κόκορας (περίπου 1,5 – 2 κιλά) ή τον μισό κόκορα (γιατί συνήθως είναι μεγάλοι) κομμένο σε μερίδες
  • 350 γρ τραχανά (γλυκό ή ξινό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 – 5 ώριμες και κόκκινες ντομάτες
  • 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
  • 2 κ. σ. πελτέ
  • 1 κρασοπότηρο ροζέ κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Μερικά μπαχάρια ολόκληρα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Μυζήθρα τριμμένη για το σερβίρισμα

Μαγείρεμα και σερβίρισμα:

  • Σε μια πλατιά και άνετη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της
  • Τοποθετούμε τον κόκορα μέσα στο λάδι και ανάβουμε τη φωτιά. Βάζουμε στο κρέας αλάτι και πιπέρι
  • Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φετούλες και σβήνουμε με το κρασί
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το χυμό ντομάτας και τον πελτέ
  • Ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και τους κόκκους μπαχάρι
  • Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τον κόκορα για 1,5 περίπου ώρα. Ο χρόνος εξαρτάται από το κρέας
  • Μόλις έχει μαγειρευτεί το κρέας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στη σάλτσα τον τραχανά
  • Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχουμε διαρκώς το νου μας στην κατσαρόλα γιατί ο τραχανάς κολλάει πολύ εύκολα. Θέλει δηλαδή διαρκώς ανακάτεμα
  • Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ζεστό νερό στη σάλτσα καθώς μαγειρεύουμε τον τραχανά
  • Στο τέλος θέλουμε τον τραχανά σε μπόλικη κόκκινη σάλτσα αλλά όχι πολύ υγρό. Από όταν σβήσουμε τη φωτιά, το ζυμαρικό εξακολουθεί και φουσκώνει
  • Σερβίρουμε τον κόκορα με τραχανά και τριμμένη ξερή μυζήθρα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις