Ο πιο νόστιμος τρόπος να καλωσορίζουμε τα μήλα το φθινόπωρο στο σπίτι μας είναι να φτιάξουμε μια μοσχομυριστή μηλόπιτα που σερβίρεται ανάποδη. Τα αρώματα αυτού του γλυκού γίνονται οι πρωταγωνιστές σε μια γεύση που καμία δε μπορεί να την συναγωνιστεί.

Η συνταγή είναι εύκολη, με λίγα και απλά υλικά. Το μόνο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι να διαλέξουμε φρέσκα, τραγανά μήλα και καλό βούτυρο. Τα υπόλοιπα είναι απλή υπόθεση.

Μοσχομυριστή, ανάποδη μηλόπιτα

Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.

  • 3 – 4 μεγάλα τραγανά μήλα
  • 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ καρύδια τριμμένα (ή κοπανισμένα στο γουδί)
  • 1 κ. γ. κανέλα

Για τη ζύμη:

  • 4 φρέσκα αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα:

  • Κανέλα σε σκόνη
  • Λίγα καρύδια τριμμένα
  • Προαιρετικά ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής:

  • Αρχικά πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες και τα στρώνουμε σε ταψί το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει. Προσπαθούμε να δώσουμε ομοιόμορφο κυκλικό σχήμα στα μήλα ώστε να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα όταν αναποδογυρίσουμε τη μηλόπιτα
  • Παράλληλα ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι βουτύρου. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο αγελάδος και τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσουν σε σιγανή φωτιά αλλά όχι να πήξουν πολύ
  • Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την κανέλα, ανακατεύουμε και με αυτό το σιρόπι περιχύνουμε τα στρωμένα μήλα στο ταψί
  • Πάνω από τα μήλα ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και κλείνουμε το μίξερ
  • Με απαλές κινήσεις προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα μας τα υλικά
  • Αδειάζουμε πάνω στα μήλα τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμη η μηλόπιτα βυθίζοντας στο μισάωρο ένα μαχαίρι στη ζύμη. Αν βγει στεγνό, η μηλόπιτα είναι έτοιμη. Αν όχι, τότε ψήνουμε λίγο ακόμα
  • Σερβίρουμε με έξτρα κανέλα, τριμμένα καρύδια και αν θέλουμε με λίγη ζάχαρη άχνη
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις