ΚΟΣΜΟΣ. Ένας ειδικός στον ύπνο προειδοποιεί ότι η κατανάλωση νερού πριν κοιμηθείτε μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα, όπως αυξημένο άγχος και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Ashley Hainsworth της Bed Kingdom, τονίζει μεν τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επισημαίνει πως η υπερβολική κατανάλωση νερού, ειδικά πριν από τον ύπνο, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση νερού πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με τον Hainsworth, το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας ελέγχει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας υγρών που έχουμε στο σώμα μας. «Η ενυδάτωση νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας έχει αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί τα υγρά και να μειώσει την πιθανότητα διαταραχών κατά τη διάρκεια της νύχτας», εξηγεί ο ειδικός.

Προειδοποιεί επίσης ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν τον ύπνο αναγκάζει τα νεφρά σας να παράγουν περισσότερα ούρα, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον φυσικό σας κύκλο ύπνου, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Ο Hainsworth υπογραμμίζει επιπλέον ότι οι διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας εμποδίζουν τον βαθύ και αποκαταστατικό ύπνο που είναι απαραίτητος για τη βέλτιστη σωματική και ψυχική υγεία. «Η συνεχής διαταραχή του κύκλου ύπνου μας, ειδικά από τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν είναι απλώς μια ενόχληση – είναι μια σοβαρή απειλή για τη συνολική μας υγεία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ειδικό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • αυξημένο στρες,
  • εξασθενημένη γνωστική λειτουργία,
  • αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος ή ακόμη και
  • σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτης.

«Ήρθε η ώρα να δώσουμε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο για χάρη της ευεξίας μας», επισημαίνει ο ειδικός.

Σχετικά με την καλύτερη στιγμή της ημέρας για ενυδάτωση, ο Hainsworth συμβουλεύει: «Ξεκινήστε την ενυδάτωσή σας νωρίς το πρωί και διατηρήστε μια σταθερή πρόσληψη νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε την ανάγκη να το ‘αναπληρώσετε’ με υπερβολική κατανάλωση νερού αργότερα το βράδυ».

Πιείτε νερό με σύνεση πριν από τον ύπνο για καλύτερο ύπνο

Σας κρατάνε οι νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα ξύπνιους; Ένας ειδικός ύπνου αποκαλύπτει πώς να διαχειριστείτε την πρόσληψη υγρών για καλύτερο ύπνο.

Ο Hainsworth συμβουλεύει να μειώσετε σταδιακά την πρόσληψη υγρών τις 2 ώρες πριν από τον ύπνο. «Αυτό δίνει στο σώμα σας αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί τα υγρά, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα», εξηγεί.

Για πιο ποιοτικό ύπνο, καλό είναι επίσης να αποφύγετε πριν κοιμηθείτε το αλκοόλ και την καφεΐνη από ροφήματα όπως:

  • τσάι,
  • καφές και
  • ορισμένα ανθρακούχα ποτά

«Και η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο», προειδοποιεί ο Hainsworth.

«Αυτά τα ροφήματα λειτουργούν ως διουρητικά, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωσή τους, ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο».

Ο Hainsworth τονίζει τη σημασία της δημιουργίας μιας συνεπούς ρουτίνας κατανάλωσης νερού για καλύτερο ύπνο. «Το κλειδί είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ενυδάτωσης που να συμβαδίζει με τον ρυθμό του σώματός σας. Αποκριθείτε άμεσα στη δίψα, ειδικά νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Αυτό εξισορροπεί την πρόσληψη και μειώνει την υπερβολική κατανάλωση πριν τον ύπνο».

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο πίνετε, αλλά και με το πότε και πώς εντάσσεται στο πρόγραμμά σας», προσθέτει. «Με την υιοθέτηση μιας συνειδητής ρουτίνας, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική σας υγεία», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις