Νηστίσιμος χαλβάς σιμιγδαλένιος με άρωμα πορτοκάλι

Κλασικός, αγαπημένος, μόνο με όσες παραλλαγές χρειάζονται, ώστε να δώσει την ένταση και τη γεύση από το άρωμα πορτοκάλι· ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αναμφίβολα είναι ο βασιλιάς του σαρακοστιανού γλυκού!
Παρόλο που η κλασική εκδοχή, κυκλοφορεί με τη μέθοδο του 1, 2, 3, 4 (ένα ποτήρι λάδι, 2 ποτήρια σιμιγδάλι, 3 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό), σε αυτή τη συνταγή θα κάνουμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα και απλά, με το πορτοκάλι να γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής του χαλβά.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς νηστίσιμος, με άρωμα πορτοκάλι
Υλικά για ένα τετράγωνο ταψάκι 25 * 25 εκ:
- 200 γρ λάδι (ελαιόλαδο κατά προτίμηση αλλά αν είναι βαρύ, βάζουμε 100 γρ ηλιέλαιο και 100 γρ ελαιόλαδο)
- 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ σιμιγδάλι χοντρό
- 600 γρ ζάχαρη κρυσταλική
- 800 γρ νερό
- 150 γρ χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 αστερία γλυκάνισο
- 1 κγ κανέλα
- ¼ κγ γαρύφαλλο
- Ξηρούς καρπούς για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο γλυκό σταφίδες ή ξηρούς καρπούς, προτού το μεταφέρουμε στο ταψάκι

Προετοιμασία, ψήσιμο και σερβίρισμα:
- Αρχικά, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και τον αστερία γλυκάνισο
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου εφτά με οχτώ λεπτά
- Κλείνουμε το σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη
- Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το λάδι και τα δύο είδη σιμιγδαλιού
- Βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου πέντε με εφτά λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι. Προσοχή σε αυτό το σημείο, δεν θέλουμε να μας καεί το σιμιγδάλι, απλώς να αρχίσει να παίρνει ένα πιο χρυσαφί χρώμα. Καταλαβαίνουμε το καβούρδισμα, καθώς το σιμιγδάλι γίνεται λίγο πιο φουσκωτό και ανάλαφρο
- Μόλις έχουμε ένα καλό καβούρδισμα στο σιμιγδάλι, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ενώ είναι ακόμα πάνω στη φωτιά, το σιρόπι με προσεκτικές κινήσεις καθώς πιτσιλάει το μίγμα και μπορεί να καούμε
- Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να δέσουν τα υλικά και να έχουμε ένα παχύ μίγμα, δίχως υγρά. Τότε, ο χαλβάς είναι έτοιμος
- Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε, σε αυτό το σημείο προσθέτουμε σταφίδες ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας
- Τέλος, μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι ή μια φόρμα για κέικ, ακόμη και σε ατομικά μπολάκια
- Μόλις κρυώσει εντελώς το γλυκό, σερβίρουμε με έξτρα κανέλα και ξηρούς καρπούς
