Αυτές οι μελιτζάνες, γεμιστές με πλούσια σάλτσα ντομάτας και ξινομυζήθρα, υπογράφουν ένα από τα πιο δυνατά και γευστικά πιάτα του καλοκαιριού.

Σε ελεύθερη μετάφραση, τις λες και μελιτζάνες ορφανές αφού μοιάζουν με παπουτσάκια, αλλά δεν έχουν κιμά. Σε μια πιο στοχευμένη απόδοση, τις βαφτίζεις και σύγχρονο ή εξελιγμένο, ιμάμ μπαϊλντί. Όπως και να ονομάσουμε αυτό το φαγητό, είναι μικρής σημασίας, αφού η νοστιμιά του κερδίζει το στοίχημα!

Γεμιστές μελιτζάνες με παχιά σάλτσα ντομάτας και ξινομυζήθρα

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 4 μαύρες μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 -5 πράσινες πιπεριές
  • 3 κρεμμύδια
  • 5 ντομάτες κόκκινες και ώριμες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. σ. πελτέ
  • Φρέσκο δυόσμο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 200 γρ φρέσκια μυζήθρα
  • 200 γρ χοντροτριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 10 περίπου ντοματίνια

Παρασκευή και ψήσιμο:

  • Αρχικά, κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας (οριζόντια και κάθετα) και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε λωρίδες και τις ρίχνουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι
  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο και βάζουμε στη φωτιά να τσιγαριστούν τα λαχανικά
  • Προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε φετούλες και όταν έχουν μαραθεί όλα μας τα υλικά, ρίχνουμε τις ντομάτες περασμένες από το λεπτό του τρίφτη
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ελέγχοντας τα υγρά. Στο τέλος θέλουμε μια παχιά σάλτσα ντομάτας
  • Μόλις σβήσουμε τη σάλτσα, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο φρέσκοδυόσμο και ανακατεύουμε
  • Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα και από πάνω βάζουμε λίγο από τη ξινομυζήθρα και λίγο από τη χοντροτριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • Κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια και τα προσθέτουμε πάνω στις μελιτζάνες
  • Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, σε φούρνο που ήδη καίει
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις