Υλικά (για 4 άτομα):

  • 3 ψαρονέφρια των 300 - 400 γρ, περίπου, κομμένα σε κομμάτια των 2 ½ εκ. περίπου Τσικάκης - Γιαννόπουλος
  • 100 ml ελαιόλαδο Λακωνίας
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά κυβάκια Βατίκων
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρά κοπανισμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 καρφάκια γαρίφαλου
  • χυμός από 3 πορτοκάλια Λακωνίας
  • τα φύλλα από ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κοφτή κουτ. σούπας
  • δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

Αλατοπιπερώνουμετα κομμάτια του κρέατος και τα βάζουμε στο ψυγείο, μέσα σε ένα μπολ μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσοuν. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά τα κομμάτια του κρέατος (αν τα ρίξουμε όλα μαζί, θα πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και το κρέας θα βράσει, αντί να σοταριστεί και να ροδίσει). Σοτάρουμε τα κομμάτια για 4 - 5 λεπτά και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, τα καρφάκια γαρίφαλου και το χυμό πορτοκαλιού. Μόλις ο χυμός αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε ελάχιστα τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, ώσπου η σάλτσα να μειωθεί και να δέσει ελαφρά. Προσθέτουμε το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.

Μυστικό:

Για να πετύχει αυτή η συνταγή, θα πρέπει η κατσαρόλα να είναι αρκετά φαρδιά, ώστε να χωράει όλα τα κομμάτια κρέατος σε μονή στρώση, για να έρχονται σε επαφή με το καυτό λάδι. Αν δεν έχουμε τόσο φαρδιά κατσαρόλα, μπορούμε να τηγανίσουμε τα κομμάτια σε δόσεις.