Στο κλασικό δίλημμα των ημερών χοιρινό ή γαλοπούλα πολύ θα απαντήσουν «χοιρινό» και όχι άδικα, αφού το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο κρέας της παραδοσιακής κουζίνας είτε με πρασοσέλινο στην κατσαρόλα είτε στο φούρνο και στη γάστρα μαγειρεμένο με χίλιους δυο τρόπους.

Μερίδες: 6

Υλικά

Χοιρινό μπούτι ή νεφραμιά με το λίπος «Τσικάκης - Γιαννόπουλος α.ε.» 2-3 κιλά

Δεντρολίβανο ή φύλλα φασκόμηλου: μερικά κλαδάκια

Λευκό κρασί: 100 ml

Χυμός πορτοκαλιού: 200 ml

Αλάτι, πιπέρι

Μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)

Παρασκευή

Χαράζετε το χοιρινό στην επιφάνεια σε ρόμβους και το τρίβετε με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Καρφώνετε γαρίφαλα (μοσχοκαρφιά) στο κέντρο κάθε ρόμβου. Το τοποθετείτε σε ταψί και το ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15'.

Μειώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία του φούρνου σε μέτρια, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού λίγο νερό και αφήνετε το κρέας να ψηθεί περίπου για 30' για κάθε 1/2 κιλό κρέατος.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνετε το κρέας με ένα μείγμα που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας το λευκό κρασί με το χυμό πορτοκαλιού.

Σερβίρετε το ψητό χοιρινό με λαχανικά ή πατάτες φούρνου.

Σημείωση: Αν θέλετε, αφαιρείτε το λίπος από τη σάλτσα και τη βράζετε για λίγο ακόμη. Προσθέτετε 1/2 κουταλιά μουστάρδα, ανακατεύετε και τη σερβίρετε χωριστά δίπλα στο κρέας. Για πιο γκουρμέ συνδυασμό η μαρμελάδα πορτοκαλιού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις