ΚΟΣΜΟΣ. Η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα άβολο συναίσθημα, αλλά μια απειλή για τη σωματική και ψυχική υγεία. Μια ομάδα αμερικανών και αυστραλών ερευνητών ανακάλυψε τώρα ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας έχει καθοριστική επιρροή στο εάν γινόμαστε μοναχικοί.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουν εντοπίσει έναν μοχλό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μοναχικοί για τον εαυτό τους: Όσοι εργάζονται για τη συναισθηματική τους ρύθμιση έχουν καλές πιθανότητες να απελευθερωθούν από τη μοναξιά.

Η μοναξιά μπορεί να σε αρρωστήσει. Στο παρελθόν, οι ερευνητές απέδειξαν ότι αυτό συμβαίνει. Όσοι νιώθουν μοναξιά μακροπρόθεσμα έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή ύπνου. Και δεν είναι μόνο η ψυχή που υποφέρει από τη μοναξιά, αφού δεν είναι καλό ούτε για το σώμα. Αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια, παχυσαρκία και χρόνιο ή οξύ πόνο, κάτι που έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες.

Κανείς δεν τα θέλει όλα αυτά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που αισθάνονται μόνοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτούς τους κινδύνους για την υγεία τους. Προσοχή όμως: η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με το να είσαι μόνος. Σχεδόν όλοι απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους από καιρό σε καιρό. Αυτός ο «χρόνος σου» μπορεί να είναι πολύ ευχάριστος - αλλά μόνο αν τον ξοδεύεις με τη βεβαιότητα ότι έχεις ένα σταθερό κοινωνικό περιβάλλον εκεί έξω, φιλίες ή οικογενειακές σχέσεις στις οποίες μπορείς να βασιστείς ανά πάσα στιγμή. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε δεν υπάρχει βάση για να μείνεις μόνος.

Αλλά για ποιους λόγους οι άνθρωποι πέφτουν πραγματικά στη μοναξιά; Αυτό το ερώτημα δεν έχει ακόμη ερευνηθεί ιδιαίτερα καλά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι προφανείς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν μεταστρέψει μεγάλο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας στην ψηφιακή ή σε ότι σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Μερικοί άνθρωποι απλώς δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν κοινωνικές σχέσεις από άλλους: για παράδειγμα, επειδή υποφέρουν από χρόνια έλλειψη χρόνου, φοβούνται την απόρριψη ή είναι εξαιρετικά εσωστρεφείς.

Ερευνητές στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Στάνφορντ και Κέρτιν αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διεξήγαγαν μελέτη για έναν άλλο παράγοντα που πίστευαν ότι θα μπορούσε να προάγει τη μοναξιά.

Το «Psychology Today» αναφέρει επίσης τη μελέτη σε άρθρο του. Οι επιστήμονες προσέγγισαν τη δουλειά τους με μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση: Τι επιρροή έχει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα στο επίπεδο της μοναξιάς μας;

Ένας τεράστιος αντίκτυπος - έτσι θα μπορούσατε να συνοψίσετε χονδρικά την απάντηση της ερευνητικής ομάδας. Οι ειδικοί το ανακάλυψαν με τη βοήθεια ενός περιεκτικού ερωτηματολογίου που μοίρασαν σε 501 ενήλικες εξεταζόμενους. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το πόσο μόνοι ένιωθαν και πώς συνήθως αντιμετώπιζαν τα αρνητικά συναισθήματα.

Η αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων είναι ζωτικής σημασίας

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μοναξιάς. Όπως το να δείχνεις το λάθος, είτε στον εαυτό σου είτε σε άλλους ανθρώπους. Να επεξεργάζεσαι σενάρια καταστροφής ή να αποσύρεσαι εσκεμμένα από κοινωνικές επαφές, να αποφεύγεις άλλους ανθρώπους.

Απόρριψη συναισθηματικής υποστήριξης από άλλους

Όποιος σκέφτεται τώρα: «Τέλεια! Τότε οι μοναχικοί άνθρωποι μπορούν απλά να δουλέψουν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα και το πρόβλημα λύνεται», κάνει ακόμα ένα λάθος. Γιατί δεν είναι τόσο απλό, όπως γράφει το περιοδικό «Brigitte» για τη μελέτη, σε άρθρο του . Οι επιμέρους μηχανισμοί με τους οποίους προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα είναι συχνά δύσκολο να αλλάξουν. Είναι εν μέρει γενετικά και μας έχουν εντυπωθεί από την ανατροφή μας ή από τις προηγούμενες εμπειρίες μας.

Αυτοστοχασμός: το κλειδί για τη μοναξιά!

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ενθαρρύνουν όσους μαστίζονται από τη μοναξιά. Στη μελέτη τους, γράφουν ότι είναι βέβαιοι ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Γιατί ακόμα κι αν είναι συχνά δύσκολο - είναι τελικά δυνατό να δουλέψουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

Το πρώτο βήμα είναι ο αυτοστοχασμός. Εάν νιώθετε συχνά μοναξιά, τότε δώστε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς συμπεριφέρεστε όταν ένα πρόβλημα σας προβληματίζει. Για παράδειγμα, τσακωθήκατε με έναν συνεργάτη ή ένα έργο πήγε στραβά στη δουλειά. Αν διαπιστώσετε ότι καταπιέζετε τον θυμό ή την απογοήτευση ή βυθίζεστε σε ώρες συλλογισμού αντί να αναζητάτε ενεργά μια λύση, τότε υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν πιο υγιείς μηχανισμοί για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, να συναντηθείτε απλά με έναν καλό φίλο για ένα ποτό - και να μιλήσετε για αυτό που έχετε στο μυαλό σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις