ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ. Ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβασιά, εκεί όπου ο Πάρνωνας βουτά στο βαθύ μπλε του Μυρτώου, βρίσκεται ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο χωριό ιδανικό για να ξεφύγετε από όλους και από όλα. Το Κυπαρίσσι είναι ένα από τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της Λακωνίας και ένα από εκείνα τα μέρη που δεν αλλοιώθηκαν από τον μαζικό τουρισμό.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, αυτός ο παραδοσιακός οικισμός ήταν προσβάσιμος μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια, μέσω ενός απότομου ορεινού μονοπατιού. Το Κυπαρίσσι (88 χλμ. από τη Σπάρτη) απέχει από την Αθήνα περίπου 4 ώρες και η διαδρομή έως εκεί - αν και πανέμορφη- δεν είναι και η πιο εύκολη που μπορείς να κάνεις. Το μέρος όμως θα σας αποζημιώσει για τη μικρή... περιπέτεια.

Κυπαρίσσι Λακωνίας: 'Ένα «νησιώτικο» χωριό στα παράλια της Λακωνίας

kyparissi_lakonia_shutterstock-3.jpg
Το γραφικό Κυπαρίσσι θυμίζει νησί (Πηγή: Shutterstock)

Το Κυπαρίσσι είναι πανέμορφο χωριό πάνω στη θάλασσα, που διατηρεί το χρώμα και τη γραφικότητά του. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία (που πρωταγωνιστεί στις περισσότερες φωτογραφίες), τη Μητρόπολη και τη Βρύση. Τα ασβεστωμένα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες και τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, που ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα, αποπνέουν έντονα την ατμόσφαιρα αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Η Βρύση είναι ο παλαιότερος οικισμός, 100 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σε θέση με πυκνή μεσογειακή βλάστηση από πεύκα, χαρουπιές και κυπαρίσσια. Χτίστηκε εκεί για λόγους ασφάλειας και προφύλαξης από τους πειρατές, όταν αυτοί λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου.

kyparissi_lakonia_shutterstock-1.jpg
Πηγή: Shutterstock

Σημαντικά αξιοθέατα είναι το Ασκληπιείο της Βρύσης, το Βυζαντινό Κάστρο στην περιοχή Καστέλλι, αλλά και η αρχαία πόλη των Κυφάντων που ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια του αρχαίου κόσμου. Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορικές εκδρομές, τόσο παραθαλάσσιες όσο και ορεινές, μέσα στα δάση και σε παρθένα φυσικά τοπία.

Παραλίες στο Κυπαρίσσι Λακωνίας

Πηγή: Shutterstock

Η περιοχή διαθέτει πανέμορφες παραλίες. Η πιο φημισμένη είναι η Μεγάλη Άμμος, μια πλατιά ακρογιαλιά με λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, ενώ για όσους προτιμούν την ησυχία υπάρχει η παραλία της Αγίας Κυριακής. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή παραλία του Φωκιανού, 20 χλμ. μακριά από το Κυπαρίσσι, μέσω του καινούργιου παραλιακού δρόμου.

Δείτε το Κυπαρίσσι από ψηλά

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις