Τέσσερις από τις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου σας προ(σ)καλούν να τις εξερευνήσετε

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ένας τόπος εκπλήξεων και αντιθέσεων, που προσφέρει πολλές επιλογές για τον φυσιολάτρη ταξιδιώτη που αποζητά στιγμές ηρεμίας μακριά από την ένταση της πόλης: γαλήνια χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, παραμυθένια δάση, φαράγγια και φυσικά μαγευτικές λίμνες προσφέρουν τη χαρά της εξερεύνησης διαδρομών και τοπίων σπάνιας ομορφιάς.

Οι λίμνες της Πελοποννήσου αποτελούν έναν υπέροχο προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Η φύση δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις για απόλυτη χαλάρωση, ενώ οι βόλτες στα κοντινά χωριά αποκαλύπτουν μοναδικές εικόνες και καλά κρυμμένους θησαυρούς. Ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι στην Ορεινή Κορινθία, την Αχαΐα και την Αρκαδία, σε 4 από τις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου που είναι ιδανικές για μονοήμερες ή και μεγαλύτερες εκδρομές.

Λίμνη Δόξα, Κορινθία

Μέσα σε δύο ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε έναν τόπο ξεχωριστής ομορφιάς, ιδανικό για μια μονοήμερη εκδρομή αλλά και για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου κάθε εποχή του χρόνου. Κοντά στο χωριό Φενεός Κορινθίας, στα 900 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Δόξα περικλείεται από καταπράσινα μαυρόπευκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες και το σκηνικό μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο της με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο και να στρωθείτε για πικνίκ.

Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα ερείπια της Μονής Ζαρακά, λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, την Γκούρα- ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας, γεμάτο παλιά πετρόχτιστα σπίτια-, καθώς και τα γειτονικά χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

Λίμνη Στυμφαλία, Κορινθία

Η άλλη διάσημη - από την αρχαιότητα - λίμνη της Ορεινής Κορινθίας είναι η μυθική Στυμφαλία, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή, ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Αυτός ο υπέροχος υδροβιότοπος φιλοξενεί περισσότερα από 143 είδη ορνιθοπανίδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2-2,5 μέτρα την άνοιξη και μισό περίπου μέτρο στις αρχές του φθινοπώρου. Μπορείτε να κάνετε ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη, αλλά και να επιδοθείτε σε bird watching (παρατήρηση πουλιών).

Στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου της Στυμφαλίας βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που έχει ως σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, ορθώνονται τα εντυπωσιακά ερείπια της Μονής Ζαρακά. Πρόκειται για οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, σπάνιο στη χώρα μας δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής. Συνδυάστε την εκδρομή στη λίμνη Στυμφαλία με μια επίσκεψη στα γύρω γραφικά χωριουδάκια, όπως το Κεφαλάρι και η Καστανιά.

Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, η λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και θεωρείται ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Το τοπίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι όλες τις εποχές του χρόνου. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4x4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας.

Κοντά στη λίμνη Τσιβλού, η Ζαρούχλα αποτελεί ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής. Στον οικισμό θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ζεστά ταβερνάκια για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί. Ανάμεσα στη λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα μπορείτε να κάνετε στάσεις στα χωριά Αγία Βαρβάρα, Σόλος, Μεσορρούγι, Περιστέρα, Χαλκιάνικα και Βουνάκι. Αυτοί οι γαλήνιοι οικισμοί, στη σκιά του επιβλητικού Χελμού, θα σας κάνουν να εκτιμήσετε την αξία του παραδοσιακού.

Λίμνη Λάδωνα, Αρκαδία

Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος, είναι το «μυστικό» της ορεινής Αρκαδίας. Αν αναζητάτε μια ήσυχη απόδραση στη φύση, αξίζει να κινηθείτε προς τον Λάδωνα και να ανακαλύψετε τα γαλήνια και γραφικότατα χωριά του: τη Δάφνη, την Κοντοβάζαινα και τη Δήμητρα. Ο Λάδωνας, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλφειού, ήταν ονομαστός ήδη από την αρχαιότητα για την ομορφιά του τοπίου του. Ο Παυσανίας, που επισκέφθηκε την περιοχή τον 2ο αιώνα μ.Χ., τον αναφέρει ως τον ωραιότερο ποταμό που υπάρχει.

Εκεί που η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα και την Ηλεία, σας περιμένει ένας τόπος με παρθένα φύση, φιλόξενους ξενώνες, πέτρινα γεφύρια, μια γαλήνια λίμνη και πολλές φυσιολατρικές δραστηριότητες: από ράφτινγκ στο ποτάμι και κανό στη λίμνη μέχρι ποδήλατο στις όχθες και πεζοπορίες στα γύρω μονοπάτια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις