Οι υδατάνθρακες ενδεχομένως αποτελούν την πιο «παρεξηγημένη» διατροφική ομάδα, καθώς δίαιτες και διατροφικές τάσεις του παρελθόντος τους συνέδεσαν με την αύξηση του σωματικού βάρους, την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και λοιπές δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία. Και παρότι σύγχρονες μελέτες και διατροφολόγοι έρχονται για να αποκαταστήσουν τη φήμη τους και να τους εντάξουν στα υγιεινά τρόφιμα, είναι ομολογουμένως δύσκολο να ξεφύγουμε από τις παγιωμένες πεποιθήσεις του παρελθόντος.

Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνήθως στερούνται σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, ωστόσο το παραπάνω δεν πρέπει να γενικεύεται σε οτιδήποτε περιέχει υδατάνθρακες. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν την υγεία μας.

Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, αναλαμβάνουμε να «αποκαταστήσουμε» την φήμη των «κακών» υδατανθράκων, μέσα από το τρανό παράδειγμα 6 σούπερ υγιεινών τροφών που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στον οργανισμό μας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

1. Κινόα

Η κινόα είναι ένας πολύ θρεπτικός σπόρος που έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής στα άτομα που ασχολούνται με την διατροφή και την άσκηση. Κατατάσσεται στα ψευδοδημητριακά καθώς είναι ένας σπόρος που παρασκευάζεται και τρώγεται σαν σιτάρι.

Η μαγειρεμένη κινόα περιέχει 70% υδατάνθρακες, συνεπώς αντικειμενικά ανήκει στις τροφές που έχουν ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα στο συγκεκριμένο στοιχείο. Ταυτόχρονα όμως είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Επιπλέον, η κινόα είναι πλούσια σε μέταλλα και φυτικές ενώσεις και έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και της υγείας της καρδιάς. Ένα έξτρα θετικό είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά μια δημοφιλή εναλλακτική λύση στο σιτάρι για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Πρόκειται για μία πολύ χορταστική τροφή, αφού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Για το λόγο αυτό, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς διαχείρισης βάρους και της υγείας του εντέρου.

2. Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα απίστευτα υγιεινό δημητριακό ολικής αλέσεως και μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Η ακατέργαστη βρώμη περιέχει 70% υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι βρώμη (81 γραμμάρια) περιέχει 54 γραμμάρια υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 8 γραμμαρίων φυτικών ινών. Την ίδια στιγμή όμως, η βρώμη είναι μία καλή πηγή πρωτεΐνης (περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα περισσότερα δημητριακά) ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η κατανάλωση βρώμης μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τέλος, είναι ιδιαίτερα χορταστική, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υγιή διαχείριση του σωματικού βάρους.

3. Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο, όπως και η κινόα, θεωρείται ψευδοδημητριακό. Παρά το όνομά του, το φαγόπυρο δεν σχετίζεται με το σιτάρι και δεν περιέχει γλουτένη.

Το ωμό φαγόπυρο περιέχει 75 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ μαγειρεμένο περιέχει περίπου 19,9 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Είναι μία πολύ θρεπτική τροφή που περιέχει τόσο πρωτεΐνες όσο και φυτικές ίνες. Έχει επίσης περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά συγκριτικά με άλλα δημητριακά. Μάλιστα, μελέτες σε ανθρώπους και ζώα υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

4. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα πεντανόστιμο, σούπερ θρεπτικό και πλούσιο σε υδατάνθρακες φαγητό.

100 γραμμάρια μαγειρεμένης γλυκοπατάτας με τη φλούδα περιέχει περίπου 20,7 γραμμάρια υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από άμυλο, ζάχαρη και φυτικές ίνες. Ωστόσο, οι γλυκοπατάτες είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου. Επιπλέον, είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στα κύτταρα και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.

5. Ρεβίθια

Τα ρεβίθια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων και μαγειρεμένα περιέχουν 27,4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, μαζί με σχεδόν 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Τα ρεβίθια περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Παράλληλα, τα ρεβίθια έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος, ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

6. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα δημοφιλές φρούτο που φημίζεται για την περιεκτικότητά της σε κάλιο και βιταμίνες Β6 και C. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Μια μεγάλη μπανάνα (περίπου 130 γραμμάρια) περιέχει γύρω στα 31 γραμμάρια υδατάνθρακες. Ωστόσο, οι άγουρες, πράσινες μπανάνες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο μετατρέπεται σε φυσικά σάκχαρα καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν. Οι άγουρες μπανάνες περιέχουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου και πηκτίνης, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις