Μιας και τα σχεδόν 25 χρόνια(!) που αφιερώνουμε από τη ζωή μας στον ύπνο μόνο λίγα δεν είναι, σκεφτήκαμε να ρίξουμε μια ματιά σε ενδιαφέροντα και περίεργα στοιχεία που συμβαίνουν την ώρα που το συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου μας δεν λειτουργεί. Και η αλήθεια είναι πως ανακαλύψαμε μερικά συναρπαστικά αλλά και εντελώς μη αναμενόμενα δεδομένα!

1. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα

Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 12% των ανθρώπων ονειρεύονται ασπρόμαυρα. Και όσο περίεργο και αν φαίνεται, πριν από την εφεύρεση της έγχρωμης τηλεόρασης, αυτό το ποσοστό ήταν κοντά στο 75%!

2. Ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που μπορεί να αναβάλλει τον ύπνο

Ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που έχει την δυνατότητα να κρατά τον εαυτό του ξύπνιο όταν το σώμα «λέει» πως είναι ώρα για να κοιμηθεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όλα τα άλλα θηλαστικά πρέπει να πάνε για ύπνο όταν το σώμα τους αισθάνεται την ανάγκη.

3. Ο ύπνος είναι διαφορετικός για τους άνδρες και τις γυναίκες

Ο ανδρικός και ο γυναικείος κιρκάδιος ρυθμός είναι ελαφρώς διαφορετικοί. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κιρκάδιο ρυθμό κατά έξι λεπτά που σημαίνει ότι αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι το βράδυ. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μικρότερο κύκλο, που σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να ξυπνήσουν νωρίτερα.

4. Ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό

Για αυτό συνίσταται να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε κορυφαία φόρμα, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που επικρατούν γρίπες και επιδημίες.

5. Περίπου το 15% του πληθυσμού υπνοβατεί

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το 15% της υπνοβασίας, και προφανώς, μπορείς να ξυπνήσεις κάποιον αν τον βρουν να κοιμάται περπατά.

6. Ο φυσιολογικός χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αποκοιμηθεί είναι 10 - 15 λεπτά

Αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αποκοιμηθεί. Όποιος αποκοιμιέται μέσα σε 5 λεπτά ή λιγότερο, το πιθανότερο είναι ότι υποφέρει από στέρηση ύπνου.

7. Ένα νέο κρεβάτι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του ύπνου

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κοιμηθεί επιπλέον 42 λεπτά όταν ανταλλάξει ένα παλιό κρεβάτι με ένα νέο.

8. Κανείς δεν κοιμάται όλη τη νύχτα

Όλοι ξυπνάμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική ζέστη ή στο κρύο, στην κίνηση του συντρόφου που κοιμάται δίπλα μας, στα παιδιά ή στο θόρυβο. Το ξύπνημα μέσα στη νύχτα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί καθώς περνάμε από διάφορα στάδια όταν κοιμόμαστε και αυτά είναι γεμάτα με σύντομες αφυπνίσεις.

9. Το υψόμετρο επηρεάζει τον ύπνο

Όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει λιγότερο οξυγόνο που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον ύπνο.

10. Η όσφρησή μας μειώνεται όταν κοιμόμαστε

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θόρυβος μπορεί να μας ξυπνήσει καθώς κοιμόμαστε, αλλά οι μυρωδιές όχι, καθώς η συγκεκριμένη αίσθηση μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους επινοήθηκαν οι συναγερμοί πυρκαγιάς!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις