Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα, δεν είστε μόνοι. Η αϋπνία και ο κακής ποιότητας ύπνος που δεν εξασφαλίζει ουσιαστική ξεκούραση είναι ζητήματα που απασχολούν περισσότερο από το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως. Για πολλούς ανθρώπους, η δυσκολία αυτή σχετίζεται με το άγχος, το οποίο δημιουργεί ένταση που δυσχεραίνει τον ύπνο.

Ο διαλογισμός είναι μία πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Ως τεχνική χαλάρωσης, μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα ενώ παράλληλα ενισχύει την εσωτερική γαλήνη. Όταν γίνεται πριν από τον ύπνο, ο διαλογισμός μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αϋπνίας και να εξασφαλίσει πιο βαθύ και ποιοτικό ύπνο, προάγοντας τη συνολική ηρεμία.

Παρότι στους περισσότερους μη-μυημένους ο διαλογισμός ενδεχομένως φαντάζει κάτι δύσκολο, στην πραγματικότητα δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ούτε υπερβολικό από το χρόνο σας. Ο παρακάτω 10-λεπτος διαλογισμός μάλιστα, υπόσχεται καλύτερο ύπνο και μεγαλύτερη ξεκούραση συνεπώς προτείνουμε να τον δοκιμάσετε πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Πώς να το κάνετε;

1. Καθισμένοι σε όρθια αλλά χαλαρή θέση, χαμηλώστε το βλέμμα σας ή κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνεύστε δυνατά. Καθώς εισπνέετε και εκπνέετε, ενώ κάθεστε στην απόλυτη ηρεμία, προσκαλέστε το σώμα σας να χαλαρώσει.

2. Ρίξτε τους ώμους σας, χαλαρώστε το σαγόνι και το μέτωπό σας. Αφήστε το μυαλό σας να περιπλανιέται ελεύθερα μέχρι να ηρεμήσει. Αφήστε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν όπως θέλουν.

3. Επαναφέρετε την προσοχή σας απαλά στην αναπνοή σας. Μην προσπαθείτε να εμποδίσετε τις σκέψεις. Απλώς μείνετε παθητικοί και υπενθυμίστε στο σώμα σας ότι τώρα ξεκουράζεται, τώρα αναπνέει συνειδητά, τώρα χαλαρώνει.

4. Καθίστε σε ηρεμία, επικεντρώνοντας την προσοχή στην αναπνοή σας. Αισθανθείτε τον αέρα που μπαίνει στο σώμα σας με κάθε εισπνοή, το διάφραγμά σας που διαστέλλεται και στην συνέχεια που συστέλλεται με την εκπνοή. Αφήστε τις σκέψεις να ξεθωριάσουν στο παρασκήνιο και χαλαρώστε.

5. Κάθε φορά που το μυαλό σας ξεφεύγει, επαναφέρετε την προσοχή σας μαλακά στην διαδικασία εισπνοής-εκπνοής. Επαναλάβετε την διαδικασία για 10 λεπτά και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε στο τέλος της διαδικασίας.

6. Εάν αυτό σας βοηθά περισσότερο, μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική στο παρασκήνιο για ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία και αποφόρτιση.

Με καθημερινή εξάσκηση, η παραπάνω τεχνική μπορεί να σας γίνει βίωμα. Σύντομα θα παρατηρήσετε τα οφέλη του διαλογισμού στην ζωή σας αλλά και την αισθητή βελτίωση στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σας.

Ακολουθήστε τοnotospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις