ΚΟΣΜΟΣ. Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη; Μήπως, Νέα Υόρκη, Πράγα, Σιγκαπούρη; Όποια πόλη κι αν σας έρχεται στο μυαλό ως η ομορφότερη του κόσμου, ξεχάστε τη, διότι σύμφωνα με νέα στοιχεία αυτόν τον τίτλο τον κατέχει μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Αγγλία.

Είναι πιθανό την πιο όμορφη πόλη του κόσμου να μην την έχετε ακούσει ποτέ. Σύμφωνα με τη μελέτη, Eye-Catching Architecture που διεξήγαγε η Online Mortgage Advisor, η πόλη Chester στη βορειοδυτική Αγγλία, κοντά στα σύνορα με την Ουαλία και με πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκους, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Βενετία και στην τρίτη το Λονδίνο. Η κατάταξη είχε ως εξής: Τσέστερ, 83.7%, Βενετία 83,3% και Λονδίνο 83%.

Οι ερευνητές από το Online Mortgage Advisor κατέταξαν τις πιο εντυπωσιακές πόλεις σαρώνοντας το Google Street View για φωτογραφίες εκατοντάδων δρόμων και περισσότερων από 2.400 κτιρίων από πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η κατάταξη καθορίστηκε αξιολογώντας την αναλογία των κτιρίων μιας πόλης με μετρήσεις που ευθυγραμμίζονται με τη «χρυσή αναλογία» 1:1,618 – ένα βαρόμετρο ομορφιάς που θαύμαζαν οι μαθηματικοί από την αρχαιότητα.

Η «χρυσή» αυτή αναλογία εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει τη φυσική αισθητική τελειότητα και μπορεί να βρεθεί στα κτίρια του Λε Κορμπιζιέ και στην τέχνη του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν αντικείμενα που ξεδιπλώνονται με αυτή τη αναλογία να είναι εγγενώς όμορφα, που σημαίνει ότι ένα κτίριο που ευθυγραμμίζεται με αυτή περιέχει συνήθως ελκυστικά σχήματα και δομές», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η δεκάδα συμπληρώθηκε ως εξής:

  1. Τσέστερ – 83.7%
  2. Βενετία – 83.3%
  3. Λονδίνο – 83%
  4. Μπέλφαστ – 82.9%
  5. Ρώμη – 82%
  6. Βαρκελώνη – 81.9%
  7. Λίβερπουλ – 81%
  8. Ντούραμ – 80.5%
  9. Μπρίστολ – 80%
  10. Οξφόρδη – 79.7%

Λίγα λόγια για το Τσέστερ

Η αρχική ονομασία του Τσέστερ ήταν Δήβα Βίκτριξ (Deva Victrix), από τη ρωμαϊκή λεγεώνα από την οποία ιδρύθηκε το 79μ.Χ. Οι τέσσερις κεντρικότεροι δρόμοι του Τσέστερ που λέγονται Eastgate, Northgate, Watergate και Bridge, υπάρχουν εδώ και περίπου 2.000 χρόνια. Η Deva Victrix ήταν μία από τις τρεις κύριες βάσεις του ρωμαϊκού στρατού. Όταν οι Ρωμαίοι έφυγαν τον 5ο αιώνα, οι Σάξονες την χρησιμοποίησαν ως οχυρωμένη πόλη κατά των Δανών και της έδωσαν το σημερινό της όνομα.

Το Τσέστερ φημίζεται για τα κτίρια μεσαιωνικής και βικτωριανής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες περιτοιχισμένες πόλεις στη Βρετανία. Μάλιστα, μπορείτε εύκολα αυτά τα τείχη να τα περπατήσετε και να φτάσετε από την μια μεριά της πόλης έως την άλλη.

[Βέβαια αν αντί για αλγόριθμο ακολουθήσουμε το συναίσθημα σίγουρα η πυξίδα θα δείξει ανατολικά κι νότια της Ευρώπης]

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις