Πιάτο κλασικό και αγαπημένο, τα λαζάνια πρωταγωνιστούν στην ελληνική κουζίνα κι έχουν μια ιδιαίτερη θέση στα οικογενειακά τραπέζια. Μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή παγκοσμίως διάσημη, τα λαζάνια θα λέγαμε ότι είναι το αντίστοιχο ιταλικό παστίτσιο. Είναι πλατιά ζυμαρικά φτιαγμένα με αυγό, μαγειρεμένα στον φούρνο μαζί με σάλτσα κιμά και μπεσαμέλ. Μπορούν να συνδυαστούν με αμέτρητα υλικά και να δώσουν ένα χορταστικό και νοστιμότατο αποτέλεσμα. Εμείς σας δίνουμε τα μυστικά για τέλεια και πανεύκολα λαζάνια φούρνου και φυσικά μια υπέροχη συνταγή για λαζάνια με λαχανικά και κρέμα τυριού.

1. Ο σωστός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών

Κάποιοι δεν βράζουν τα λαζάνια ενώ άλλοι όχι. Ο σωστός τρόπος βρίσκεται στη μέση: βράζουμε τα λαζάνι για 3 με 4 λεπτά γιατί θα μαγειρευτούν και όταν τα βάλουμε στον φούρνο. Πολύ σημαντικό είναι μόλις τα βράσουμε να τα αφήσουμε να στραγγίξουν τοποθετώντας τα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα ελαφρώς λαδωμένη. Με αυτόν τον τρόπο, τα λαζάνια μας δεν θα ξεραθούν και δεν θα σπάσουν.

2. Μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ θεωρείται βασικό υλικό για τα λαζάνια φούρνου. Είναι, όμως, αναντικατάσταση; Φυσικά και όχι. Για πιο γευστικό και αφράτο αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τη μπεσαμέλ με μια σάλτσα τυριών. Έτσι δεν θα στεγνώσουν τα λαζάνια μας και πετυχαίνουμε έναν ισορροπημένο συνδυασμό ανάμεσα στη σάλτσα ντομάτας και την κρέμα τυριών.

3. Η σωστή σειρά των υλικών

Πρώτα απλώνουμε στο ταψί μια στρώση από μπεσαμέλ ή από σάλτσα με τυριά και στη συνέχεια μια στρώση από λαζάνια. Έτσι, τα λαζάνια μας δεν θα στεγνώσουν και δεν θα κολλήσουν στο ταψί.

4. Το σωστό τυρί

Αφού έχουμε τελειώσει τη σύνθεση των λαζανιών, συνήθως απλώνουμε στην επιφάνειά τους λίγο τριμμένο τυρί. Ποιο είναι το κατάλληλο τυρί για το γκρατινάρισμα; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρμεζάνα, γραβιέρα, πεκορίνο ή ένα οποιοδήποτε τυρί με αλμυρή έως πιπεράτη επίγευση για να προσδώσει νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα.

5. Το κατάλληλο σκεύος

Όσες στρώσεις κι αν βάλουμε για να φτιάξουμε τα λαζάνια, το σίγουρο είναι πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ για να μην χυθεί η σάλτσα ή η μπεσαμέλ. Εμείς προτιμάμε το πυρέξ, ώστε να βλέπουμε πώς ψήνονται.

6. Το ψήσιμο

Πριν βάλουμε τα λαζάνια μας στον φούρνο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο που θα αφαιρέσουμε μετά τα 30 πρώτα λεπτά ψησίματος. Με το αυτό το κόλπο είμαστε σίγουροι πως τα λαζάνια δεν θα στεγνώσουν. Μόλις τα λαζάνια είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 30 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

Δείτε τη συνταγή για λαζάνια

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις