Υλικά

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1.200 γρ. μοσχάρι, μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.
  • 2 στικ κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 150 ml κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 κ.σ. κοφτές νοστιμιά
  • 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο

Για το σερβίρισμα

  • φέτα
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • πιπέρι

Ας μαγειρέψουμε...

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα λαχανικά, και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
  • Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Όταν πάρουν καλό χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά και προσθέτουμε την κανέλα, τα φύλλα δάφνης και το κύμινο.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά, μέχρι να χάσει την πικρή του γεύση.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το μέλι, τα 250 ml νερό και τη νοστιμιά.
  • Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  • Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 1½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
  • Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το κριθαράκι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Μεταφέρουμε το κριθαράκι στο πυρίμαχο σκεύος με το κρέας και προσθέτουμε τα 750 ml νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
  • Σκεπάζουμε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε στον φούρνο.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με φέτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό ξύσμα από 1 λεμόνι και πιπέρι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις