Η ιδέα να είσαι υγιής, χαρούμενος και παραγωγικός κάθε μέρα, ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν αδύνατο. Όλοι αξίζουμε να νιώθουμε υπέροχα και να κρατάμε το σώμα μας χαρούμενο και το μυαλό σε εγρήγορση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υιοθετήσουμε μερικές μικρές, υγιεινές, συνήθειες που θα ακολουθούμε στην υπόλοιπη ζωή μας. Το realsimple.com με τη βοήθεια ειδικών μας υπενθυμίζει τα πράγματα, που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα, για να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι και παραγωγικοί.

Περπατήστε για να είστε υγιής

Βάλτε το περπάτημα στη ζωή σας. Πλησιάστε πιο κοντά στα 10.000 καθημερινά σας βήματα—και ενισχύστε την υγεία της καρδιάς, την ψυχική και τη σωματική σας υγεία—αλλάζοντας μόνο μία καθημερινή ρουτίνα: Παρκάρετε στο τέλος του πάρκινγκ του γραφείου. Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το μετρό μια στάση νωρίτερα και περπατήστε την υπόλοιπη απόσταση. Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή την κυλιόμενη σκάλα (ακόμα και αν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνο έναν έως δύο ορόφους με τα πόδια). Εν ολίγοις, να είστε ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο, λέει η Μάρθα Γκουλάτι, MD, καρδιολόγος και αρχισυντάκτρια του CardioSmart του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας,

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

«Το να αφιερώνετε λίγα λεπτά για τον εαυτό σας, μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη δουλειά, την ψυχαγωγία και οποιονδήποτε απαιτεί κάτι από εσάς—μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ψυχική υγεία». Καταργήστε την τεχνολογία και κάντε εσάς την προτεραιότητά σας, λέει η καθηγήτρια Pure Yoga Alison O’Connor

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

«Ο ύπνος είναι μια από τις πιο βασικές δραστηριότητες του ανθρώπινου σώματος. Ενώ κοιμόμαστε το σώμα μας είναι πιο αποτελεσματικό στην ανάκτηση και τη θεραπεία», λέει η. O’Connor. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνου για να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του: συγκεντρωμένος, ισορροπημένος, γεμάτος ενέργεια και παραγωγικός. Ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης στην αποφυγή της κατάθλιψης και στη διατήρηση των ορμονών του στρες, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής. Με λίγα λόγια, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δώστε προτεραιότητα στον ύπνο.

Πίνετε νερό

Οι περισσότεροι από εμάς δεν πίνουμε αρκετά υγρά (και όχι, το κρασί δεν μετράει – το αλκοόλ αφυδατώνει!). Το νερό είναι πολύ απλά απαραίτητο. Βοηθά το δέρμα σας να φαίνεται φρέσκο, απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα σας, βοηθά στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου (αντίο, ενοχλητικό φούσκωμα) και προστατεύει τους μύες από την κούραση. Εάν δεν έχετε ήδη ένα, επενδύστε σε ένα χαριτωμένο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, γεμίστε το συχνά με νερό και κάντε το, τον νέο σας καλύτερο φίλο.

Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές

Μπορείτε να συνδέσετε 60 δευτερόλεπτα εστιασμένης, αδιάκοπης αναπνοής σε οποιαδήποτε άλλη καθημερινή συνήθεια που είναι ήδη μέρος της ρουτίνας σας. Σύμφωνα με τον Δρ Γκουλάτι, το να θυμάστε να σταματάτε περιοδικά και να αφιερώνετε ένα ολόκληρο λεπτό εστιάζοντας στη βαθιά αναπνοή και τη θετική ενέργεια μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος και το στρες, καθώς ηρεμεί το νευρικό σύστημα, το οποίο ενεργοποιείται όταν στρεσάρεται.

Φορέστε κάτι που αγαπάτε

Το να νιώθεις αυτοπεποίθηση, μπορεί να προέλθει από το να ξέρεις ότι φαίνεσαι ωραία, λέει η στυλίστρια της Forever Freckled, Carrie Greenberg. «Ερωτεύσου ξανά την γκαρνταρόμπα », λέει. «Απομακρύνετε τα κλασικά κομμάτια και σκεφτείτε να επενδύσετε σε μερικά υπέροχα νέα αξεσουάρ.» Φροντίστε να φοράτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε φανταστικά κάθε μέρα. Όταν νιώθετε σιγουριά και άνεση με το δικό σας δέρμα, εκπέμπετε ζεστασιά και αυτοπεποίθηση στους άλλους, κάτι που τους κάνει να νιώθουν επίσης καλά. Κατά κάποιο τρόπο, αν ντύνεσαι για τον εαυτό σου, θα ντύνεσαι για τους άλλους χωρίς καν να προσπαθείς.

Φτιάξτε κάτι στην κουζίνα

Τα μαγειρεμένα στο σπίτι γεύματα είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος για να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας και να εξοικονομήσετε χρήματα (αντί να πληρώνετε για γεύματα σε πακέτο ή σε εστιατόρια), λέει η προσωπική σεφ και εκπαιδεύτρια γυμναστικής Alyssa Gagarin με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Μόνο μαγειρεύοντας μόνοι σας το φαγητό σας μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τρώτε αληθινά, ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα».. «Σου δίνει τον πλήρη έλεγχο του τι συμβαίνει στο σώμα σου». Γεμίστε το ψυγείο, με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, κρέατα, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια και σταματήστε να τρώτε μόλις χορτάσετε.

Επιλέξτε σκόπιμα ένα υγιεινό συστατικό

Ακόμα κι αν δεν είστε σε θέση να ετοιμάσετε μόνοι σας τα γεύματά σας, ο Δρ Gulati προτείνει να επιλέγετε προσεκτικά τουλάχιστον ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ την ημέρα. Ψάξτε για τη μπανάνα στη φρουτιέρα του γραφείου ή προσθέστε ένα ακόμη λαχανικό στη σαλάτα του καίσαρα με κοτόπουλο (οι ντομάτες και τα σπαράγγια είναι δύο νόστιμες επιλογές). «Ένα απλό πράγμα την ημέρα που είναι καλό για εσάς μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να αποδείξει ότι έχετε τη δύναμη να αναλάβετε δράση και να είστε πιο υγιείς», λέει.

Ακούστε τις ανάγκες σας

Οποιαδήποτε πράγματα μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε πιο υγιείς. Γι’ αυτό η Ellen Friedrichs, εκπαιδευτικός υγείας και σεξουαλικότητας με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, λέει ότι πρέπει να αξιολογούμε τις ανάγκες μας, από στιγμή σε στιγμή. «Το να καταλάβετε τι θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ισορροπημένοι και λιγότερο αγχωμένοι, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία».

Μάθετε να συντονίζεστε με αυτό που προσπαθεί να σας πει το σώμα, το δέρμα, οι διαθέσεις και οι αντιδράσεις σας. Χρειάζεστε πραγματικά αυτά τα πατατάκια ή απλά διψάτε για ένα μεγάλο ποτήρι νερό; Έχετε εξαντληθεί—ίσως είναι εντάξει να απαντήσετε «όχι» σε ένα άλλο κοκτέιλ πάρτι. Νιώθετε απομάκρυνση από τον σύντροφό σας τελευταία; Πες κάτι. Είναι μάλλον ώρα για ένα τόσο απαραίτητο ραντεβού.

Πείτε την αλήθεια όσο πιο συχνά μπορείτε

«Το να ενεργείς με ακεραιότητα – όπου όλα τα λόγια και οι πράξεις σου ευθυγραμμίζονται με τις βασικές πεποιθήσεις σου – φέρνει ηρεμία και μια αίσθηση ελευθερίας», λέει ο O’Connor. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά πιστεύει ότι το να ψεύδεσαι ή να αγνοείς τις αρχές σου μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. «Το να ζεις μια ολοκληρωμένη ζωή θα σου δώσει μια μεγάλη αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης που ζεις την καλύτερη, την πιο ειλικρινή, την πιο αυθεντική ζωή σου».

Είσαι έτοιμος! Σκέψου το. Τώρα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις το επόμενο μικρό, ρεαλιστικό βήμα προς τα εμπρός και είσαι υγιής και χαρούμενος!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις