Μια συνταγή που ξυπνάει μνήμες, αγαπημένη και πάντα επίκαιρη, παραδοσιακή γαλατόπιτα ανοιχτή, με βελούδινη κρέμα από αλεύρι και τραγανό φύλλο.

Το μόνο μυστικό για μια επιτυχημένη γαλατόπιτα είναι η επιλογή των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς επίσης και τα αρώματα με τα οποία θα εμπλουτίσουμε το γλυκό μας. Από κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά αρκεί να ακολουθήσουμε βήμα βήμα τη συνταγή.

Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών:

  • 200 γρ γάλα φρέσκο
  • 170 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 30 γρ κορν φλάουρ
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ βούτυρο αγελαδινό και λίγο έξτρα για το βουτύρωμα του ταψιού
  • 1 στικ βανίλιας ή μερικά σποράκια από ένα κλωνάρι βανίλιας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο και καλά πλυμένο
  • 2 φύλλα χωριάτικα
  • Ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας για το σερβίρισμα

Τρόπος παρασκευής:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύλο κανέλας και το ξύσμα από το λεμόνι
  • Μόλις αρχίσει και παίρνει θερμοκρασία αφαιρούμε μία κούπα ζεστό γάλα και την αδειάζουμε σε ένα άνετο μπολ. Κλείνουμε τη φωτιά στην κατσαρόλα
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέσα στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε έναν λείο χυλό χωρίς σβολάκια και αφήνουμε στην άκρη
  • Σε μια λεκάνη χτυπάμε καλά τα αυγά και μέσα προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα απόλυτα ομοιογενές μίγμα
  • Ανοίγουμε πάλι τη φωτιά στην κατσαρόλα με το γάλα και μόλις αρχίζει να ζεσταίνεται παίρνουμε μια κουτάλα ζεστό γάλα και την αδειάζουμε στο μίγμα με τα αυγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δυο φορές χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα
  • Αδειάζουμε τη λεκάνη μέσα στην κατσαρόλα και με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία, απαλή και βελούδινη κρέμα
  • Στο τέλος ρίχνουμε σε κομμάτια το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά
  • Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι ενδιάμεσα
  • Αδειάζουμε την κρέμα μας και τη βοηθάμε να φτάσει σε όλο το ταψί με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και αφαιρούμε το ξύλο κανέλας
  • Κλείνουμε τα φύλλα αφήνοντας το κενό στη μέση ανοιχτό
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς
  • Κόβουμε το γλυκό αφού έχει κρυώσει και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις