Πολυαγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού οι τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες με ξεροψημένη κρούστα, μπόλικα μυρωδικά και φέτα που όταν το φτιάχνεις μοσχομυρίζει ολόκληρο το σπίτι.

Μια παραδοσιακή συνταγή χωρίς πολύπλοκα υλικά που αν συνοδευτεί από μια σάλτσα γιαουρτιού μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Παρόλο που δεν θεωρείται γρήγορη ή εύκολη, φιλοξενείται συχνά πυκνά στα τραπέζια των Ελλήνων.

Υλικά για 1 κιλό τριμμένο κολοκύθι:

  • 1 κιλό τριμμένο κολοκύθι στο χοντρό του τρίφτη (γι αυτή την ποσότητα θα χρειαστούμε περίπου 1,200 γρ κολοκύθια ολόκληρα)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 - 6 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • ½ κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • ½ κούπα αλεύρι (ίσως κι ελάχιστο παραπάνω)
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι (κρατάμε λίγο το αλάτι γιατί η φέτα θα αμολήσει αλμύρα)
  • 150 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 250 γρ φέτα σπασμένη με τα δάχτυλα
  • Αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά για το πανάρισμα
  • Αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Υλικά τη συνοδευτική σάλτσα γιαουρτιού:

  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι - 200 γρ
  • 1 κ. γ. μουστάρδα απαλή
  • 2 – 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μερικές σταγόνες από λεμόνι
  • Αλάτι

Προετοιμασία και τηγάνισμα:

  • Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό του τρίφτη, αλατίζουμε ελαφρώς και αφήνουμε απλωμένα στα πλαϊνά ενός σουρωτηριού (μέσα σε μια λεκάνη το σουρωτήρι) σκεπασμένα με μια πετσέτα για μία ώρα
  • Στύβουμε τα κολοκύθια με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε μια λεκάνη
  • Προσθέτουμε στη λεκάνη με το κολοκύθι τα μυρωδικά, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, τα αυγά, τη φρυγανιά, το αλεύρι, λίγο αλάτι (αν κρίνουμε απαραίτητο), πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με τα χέρια. Αν δούμε ότι έχουμε υδαρές μίγμα, βάζουμε λίγη ακόμα φρυγανιά ή αλεύρι
  • Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κάψει το λάδι και να ετοιμάσουμε το μίγμα για το πανάρισμα
  • Σε ένα ρηχό σκεύος αδειάζουμε αρκετό αλεύρι και φρυγανιά τριμμένη και ανακατεύουμε
  • Με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μίγμα του κολοκυθιού και αδειάζουμε μέσα στο ρηχό σκεύος. Τσουλάμε τον κεφτέ μέχρι να παναριστεί από όλες τις πλευρές και τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι. Όχι καυτό λάδι γιατί θα καούν εύκολα οι κεφτέδες αλλά ούτε και πολύ χλιαρό γιατί θα σκορπίσουν στο τηγάνι
  • Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια όμορφη κιτρινωπή σάλτσα

Μαγειρικό Tip: Αν θέλουμε ακόμα πιο τραγανή την κρούστα των κεφτέδων μας τότε τρίβουμε στο μπλέντερ ή σπάμε στο γουδί, ένα παξιμάδι και το προσθέτουμε στο μίγμα με το αλεύρι και τη φρυγανιά

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις