Μανιάτικη σφέλα ψημένη στο αλουμινόχαρτο με ντοματίνια, πιπεριές και μπούκοβο. Αυτή είναι η αγαπημένη, γρήγορη, συνταγή για το μεζέ που θα συνοδεύσει το κρασί ή τη μπύρα.

Η σφέλα έχει ενταχθεί στο μητρώο προϊόντων ΠΟΠ γι αυτό η παραγωγή της επιτρέπεται μόνο στη Νότια Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Λέγεται και «τυρί της φωτιάς» ονομασία που προκύπτει από τον τρόπο παρασκευής της.

Υλικά για μια μερίδα ψητή σφέλα:

  • 200 γρ τυρί σφέλα
  • 10 (περίπου) ντοματίνια
  • 1 πιπεριά
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγους σπόρους μπούκοβο καυτερό
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη

Παρασκευή και ψήσιμο:

  • Κόβουμε το τυρί σε φέτες πάχους 2 εκατοστών περίπου (όσο και τη φέτα δηλαδή)
  • Ανοίγουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο στο κέντρο του
  • Πάνω στο λάδι, τοποθετούμε τα κομμάτια της σφέλας κολλητά μεταξύ τους
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στα 2 ή στα 4 ανάλογα το μέγεθός τους και τα προσθέτουμε πάνω από το τυρί
  • Κόβουμε την πιπεριά σε λεπτές ροδέλες και την ακουμπάμε πάνω από τα ντοματίνια
  • Τρίβουμε λίγο πιπέρι, ρίχνουμε τη ρίγανη και το μπούκοβο πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο *Προσοχή στην ποσότητα του μπούκοβο γιατί είναι αρκετά καυτερό
  • Κλείνουμε τα πλαϊνά του αλουμινόχαρτου και το βάζουμε σε ένα ρηχό ταψάκι ή πυρέξ
  • Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προηγουμένως ζεστάνει στους 200 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά
  • Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε λίγη έξτρα ρίγανη και λίγο λάδι
  • Ιδανική συνοδεία θεωρείται λίγο ψημένο ψωμί κι ελιές

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις