Ίσως το πιο χαρακτηριστικό φαγητό του καλοκαιριού στην Ελλάδα, παραδοσιακός μουσακάς με απαλή, βελούδινη κρέμα μπεσαμέλ.

Μπορεί η διαδικασία μέχρι να μπει στο φούρνο να απαιτεί χρόνο και κάποια προσπάθεια αλλά είναι ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Το μυστικό για έναν πετυχημένο μουσακά είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλής ποιότητας και η κρέμα να μην κάνει σβολάκια.

Μουσακάς - υλικά για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας

Κιμάς:

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 -3 μεγάλες ώριμες κόκκινες ντομάτες
  • 1 πιπεριά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κ. σ. πελτέ
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 – 4 μπαχάρια
  • 2 – 3 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό
  • ½ νεροπότηρο κρασί

  • Αλάτι & πιπέρι

Για την κρέμα μπεσαμέλ:

  • 1,5 λίτρο γάλα σε πλήρη λιπαρά
  • 150 γρ βούτυρο
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • ½ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)

Για το μουσακά – συναρμολόγηση:

  • 5 – 6 μεγάλες πατάτες
  • 5 – 6 μεγάλες μελιτζάνες μαύρες (φλάσκες)
  • Αλάτι
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Μαγείρεμα και συναρμολόγηση:

  • Καταρχάς βάζουμε τον κιμά να βράσει. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε τα υλικά να τσιγαριστούν για πέντε περίπου λεπτά
  • Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και τον πελτέ
  • Καρυκεύουμε τον κιμά με αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και κανέλα και στο τέλος αφήνουμε και τα κλωνάρια βασιλικού
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 45 περίπου λεπτά ελέγχοντας τα υγρά. Στο τέλος θέλουμε τον κιμά δεμένο με τη σάλτσα του. Ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ στεγνό
  • Παράλληλα σε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο λάδι ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις πατάτες που έχουμε κόψει σε παχιές φέτες
  • Κάθε τηγανιά που βγάζουμε, την αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια
  • Μόλις έχουμε τηγανίσει όλες τις πατάτες, τις στρώνουμε στο ταψί ώστε να καλυφθεί ολόκληρος ο πάτος του σκέυους. Στο τέλος, αλατίζουμε όλες τις πατάτες μαζί
  • Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε με τις μελιτζάνες. Εδώ όμως προσέχουμε να μην τις έχουμε κομμένες από ώρα δίχως να τις έχουμε βουτήξει σε νερό γιατί θα μαυρίσουν. Επομένως είτε τις κόβουμε κάθε φορά που αδειάζει το τηγάνι είτε τις διατηρούμε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι
  • Επίσης οι μελιτζάνες θέλουν καλό στέγνωμα γιατί ρουφάνε πολύ λάδι
  • Μόλις τις στρώσουμε όλες στο ταψί και φτιάξουμε έναν πάτο, αλατίζουμε
  • Αφού έχει βράσει ο κιμάς, απλώνουμε πάνω από τα λαχανικά όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας αφαιρώντας την κανέλα και τα μπαχάρια *
  • Για την κρέμα πολύ σημαντικό είναι να έχουμε ζεστάνει το γάλα μας. Όχι να καίει αλλά να είναι ζεστό
  • Σε μια άδεια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει
  • Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται καλά, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με σύρμα
  • Μόλις έχουμε ένα καβουρδισμένο μείγμα από βούτυρο και αλεύρι προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα
  • Η κρέμα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει όλο το γάλα και είναι πηχτή. Τότε, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και στο τέλος την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Αν θέλουμε για χρώμα, προσθέτουμε κι έναν κρόκο αυγού
  • Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε το μουσακά για μισή ώρα στους 180 βαθμούς
  • Κόβουμε κομμάτι μόλις έχει κρυώσει λίγο ώστε να μη διαλύεται (αν αντέχουμε να περιμένουμε!)

*Ο τρόπος που θα στήσουμε το μουσακά είναι ξεκάθαρα προσωπική επιλογή. Μπορούμε να τον κάνουμε λεπτό με μία δόση πατάτες, μία δόση μελιτζάνες, κιμά και κρέμα ή πιο παχύ χρησιμοποιώντας από δυο πάτους λαχανικά ή κιμά. Στην περίπτωση που θέλουμε το μουσακά πιο παχύ, με τα ίδια υλικά της συνταγής θα χρησιμοποιήσουμε μικρότερο ταψί

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις