Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με λαχανικά και μυρωδικά, συνοδευόμενοι από καλοκαιρινή μυρωδάτη σάλτσα λεμονιού με βάση το πρόβειο γιαούρτι, δημιουργούν την απόλυτη αίσθηση πολυτέλειας στο τραπέζι μας.

Είτε τους αγοράζεις είτε τους καλλιεργείς εσύ ο ίδιος, οι κολοκυθοανθοί αποτελούν το απόλυτο gourmet πιάτο του καλοκαιριού. Ταπεινοί στα αρώματά τους, αφημένοι στην απλότητά τους, παραμένουν πάντα άκρως γευστικοί και ξεχωριστοί!

Υλικά για 30 κολοκυθοανθούς:

  • 30 ανθούς (τους βρίσκουμε σε συγκεκριμένα μανάβικα και λαϊκές αγορές ή τους καλλιεργούμε στους κήπους μας)
  • 200 γρ κίτρινο ρύζι για πιλάφι
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 5 – 6 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα κόκκινη και ώριμη χωρίς τη φλούδα της
  • 1/3 από το ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 από το ματσάκι άνηθο
  • 1/3 από το ματσάκι μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο για τη γέμιση και για το μαγείρεμα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Άνηθο για το σερβίρισμα

Υλικά για τη μυρωδάτη σάλτσα:

  • 200 γρ γιαούρτι πρόβειο
  • 1 κ . γ. μουστάρδα απαλή
  • Λίγο τριμμένο τσίντζερ στη μύτη του κουταλιού του καφέ
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από μισό λεμόνι (ανάλογα την οξύτητά του)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαγείρεμα:

  • Στο χοντρό του τρίφτη (ή στο μπλέντερ) τρίβουμε τα καρότα, τα κολοκύθια και το ξερό κρεμμύδι
  • Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του σκεύους και προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
  • Αφήνουμε μερικά λεπτά μέχρι να τσιγαριστούν τα υλικά μας και μόλις μαραθούν καλά, προσθέτουμε το ρύζι
  • Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το ρύζι, προσθέτουμε τριμμένη τη ντομάτα και λίγο νερό
  • Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο ακόμη νερό αν χρειάζεται
  • Σε αυτό το σημείο θέλουμε να φτάσουμε το ρύζι στο μισό βρασμό του. Επίσης, όταν σβήσουμε τη φωτιά, πρέπει το μίγμα της γέμισης να μην είναι εντελώς στεγνό αλλά να έχει λίγα υγρά
  • Παράλληλα καθαρίζουμε τους ανθούς αφαιρώντας τα μουστάκια τους εξωτερικά και το εσωτερικό κοτσάνι του λουλουδιού. Τους πλένουμε προσεκτικά για να μη σκιστούν
  • Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, με μια κουταλιά της σούπας περίπου στον κάθε ένα. Θέλουμε να έχουμε το λουλούδι γεμιστό μέχρι περίπου τη μέση του
  • Τοποθετούμε σε ταψί, τον έναν ανθό δίπλα από τον άλλο για να μη μας ανοίξουν κατά το ψήσιμο
  • Μόλις τους τοποθετήσουμε όλους στο ταψί ρίχνουμε το λάδι, λίγο νερό και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά στους 200 βαθμούς

*Αν περισσέψει χώρος στο ταψί συμπληρώνουμε με ψιλοκομμένες πατάτες για να μην είναι χαλαροί οι ανθοί και διαλυθούν όσο θα ψήνονται

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ.

Σερβίρουμε τους ανθούς με τη σάλτσα κι έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο ή λίγο λεμόνι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις