Παραδοσιακό ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα και μαστίχα
Updated on:
Το ρυζόγαλο είναι το πιο παραδοσιακό γλύκισμα της Ελλάδας, ταπεινό στα υλικά του και συνάμα αρχοντικό στη γεύση του. Η παρασκευή με κατσικίσιο γάλα και κοπανισμένη μαστίχα, απογειώνει τη γεύση και την κάνει αξέχαστη.
Η μόνη απαίτηση του ρυζόγαλου είναι να δέσει σωστά η κρέμα, χωρίς να γίνει πολύ πηχτή ή να μείνει αραιή.
Ρυζόγαλο παραδοσιακό με κατσικίσιο γάλα και κοπανισμένη μαστίχα
Υλικά για 6 – 8 μπολάκια (ανάλογα το μέγεθος):
Για το ρύζι:
- 1 λίτρο νερό
- 80 γρ ρύζι καρολίνα
- 2 – 3 φλούδες (μόνο το κίτρινο μέρος) από ένα λεμόνι καλά πλυμένο
Για το δέσιμο του ρυζόγαλου:
- 1 λίτρο φρέσκο κατσικίσιο γάλα
- 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 – 6 δάκρυα μαστίχας (+ 1 κ. γ. ζάχαρη)
- 50 γρ κορν φλάουρ
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Κανέλα για το σερβίρισμα
Παρασκευή και σερβίρισμα:
- Αρχικά βάζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με το νερό και τις φλούδες λεμονιού
- Μετά από 15 λεπτά σουρώνουμε και βρέχουμε με άφθονο κρύο νερό το ρύζι
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 800 γραμμάρια κατσικίσιο γάλα και κρατάμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο γάλα
- Ανάβουμε τη φωτιά και τη χαμηλώνουμε σε μέτρια
- Σε ένα γουδί κοπανάμε τα δάκρυα μαστίχας μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και το ξύσμα από ένα λεμόνι
- Παράλληλα στο γάλα που κρατήσαμε, διαλύουμε το κορν φλάουρ
- Μόλις το γάλα φτάσει σχεδόν σε βρασμό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο γάλα το περιεχόμενο που έχουμε στο μπολ ανακατεύοντας διαρκώς
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μέσα και το βρασμένο ρύζι και για 2 – 3 λεπτά ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει
- Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει
- Σερβίρουμε με κανέλα σε σκόνη!