Το ρυζόγαλο είναι το πιο παραδοσιακό γλύκισμα της Ελλάδας, ταπεινό στα υλικά του και συνάμα αρχοντικό στη γεύση του. Η παρασκευή με κατσικίσιο γάλα και κοπανισμένη μαστίχα, απογειώνει τη γεύση και την κάνει αξέχαστη.

Η μόνη απαίτηση του ρυζόγαλου είναι να δέσει σωστά η κρέμα, χωρίς να γίνει πολύ πηχτή ή να μείνει αραιή.

Ρυζόγαλο παραδοσιακό με κατσικίσιο γάλα και κοπανισμένη μαστίχα

Υλικά για 6 – 8 μπολάκια (ανάλογα το μέγεθος):

Για το ρύζι:

  • 1 λίτρο νερό
  • 80 γρ ρύζι καρολίνα
  • 2 – 3 φλούδες (μόνο το κίτρινο μέρος) από ένα λεμόνι καλά πλυμένο

Για το δέσιμο του ρυζόγαλου:

  • 1 λίτρο φρέσκο κατσικίσιο γάλα
  • 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 – 6 δάκρυα μαστίχας (+ 1 κ. γ. ζάχαρη)
  • 50 γρ κορν φλάουρ
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Κανέλα για το σερβίρισμα

Παρασκευή και σερβίρισμα:

  • Αρχικά βάζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με το νερό και τις φλούδες λεμονιού
  • Μετά από 15 λεπτά σουρώνουμε και βρέχουμε με άφθονο κρύο νερό το ρύζι
  • Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 800 γραμμάρια κατσικίσιο γάλα και κρατάμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο γάλα
  • Ανάβουμε τη φωτιά και τη χαμηλώνουμε σε μέτρια
  • Σε ένα γουδί κοπανάμε τα δάκρυα μαστίχας μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και το ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Παράλληλα στο γάλα που κρατήσαμε, διαλύουμε το κορν φλάουρ
  • Μόλις το γάλα φτάσει σχεδόν σε βρασμό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο γάλα το περιεχόμενο που έχουμε στο μπολ ανακατεύοντας διαρκώς
  • Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μέσα και το βρασμένο ρύζι και για 2 – 3 λεπτά ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει
  • Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει
  • Σερβίρουμε με κανέλα σε σκόνη!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις