Σε όλους μας χρειάζεται η αυτοεκτίμηση για να μπορέσουμε να πορευτούμε στη ζωή και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της. Είναι ένα από τα όπλα με τα οποία θα ήταν καλό να ενισχύσουν οι γονείς τα παιδιά τους, ως εργαλείο αντοχής στους δύσκολους καιρούς. Πολλές φορές συγχέεται με την αυτοπεποίθηση, ωστόσο η αυτοπεποίθηση βασίζεται σε αυτά που έχουμε πετύχει, ενώ η αυτοεκτίμηση βασίζεται στη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας. Δηλαδή στην αξία που έχουμε ως άνθρωποι και στις αρετές που μπορεί να ενεργοποιήσουν τις δυνατότητές μας.

Η αυτοεκτίμηση, η οποία δεν πρέπει να εξαρτάται από τη «βαθμολογία» που μας βάζουν οι άλλοι, μας στηρίζει όταν περνάμε κρίσεις στη ζωή μας και μας βοηθάει να αντέχουμε όταν «όλα είναι λάθος». Μπορεί να καλλιεργηθεί από τη νηπιακή ηλικία και να συνεχίζει να διαμορφώνεται και στην ενηλικίωση.

Η αγάπη για τον εαυτό μας

«Να είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας», συμβουλεύει ο φιλόσοφος Βίλχεμ Σμίντ, στο ομώνυμο βιβλίο του, όπου προσεκτικά και επίμονα, διαχωρίζει την έννοια της ναρκισσιστικής αυτό-αποθέωσης, από την αγάπη για τον εαυτό μας.

Ο ναρκισσισμός, ο οποίος έχει γίνει επιδημία στην εποχή μας, είναι μια στάση υπερβολικής φιλαυτίας, η οποία πολύ γρήγορα μπορεί να μεταλλαχθεί σε μομφή και απαξίωση για τον ίδιο μας τον εαυτό όταν θα έρθουμε σε επαφή με τις αδυναμίες μας. Αντιθέτως η φιλία με τον εαυτό μας, είναι μια σταθερή και αξιόπιστη στάση, συνοδοιπόρου στη ζωή μας.

Ωστόσο όταν τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, χρειαζόμαστε κάτι πιο δυνατό, την ενεργητική στοργή προς τον εαυτό μας, την αυτοσυμπόνια.

Ας μαλακώσουμε τις καρδιές μας

Αντί να επικρίνουμε τον εαυτό μας για τα σφάλματα και τις αποτυχίες μας, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την επώδυνη εμπειρία για να μαλακώσουμε την καρδιά μας. Για να το κατορθώσουμε όμως αυτό, θα πρέπει να δείξουμε στον εαυτό μας τη συμπόνια που χρειάζεται.

Κριστίν Νεφ

Τον όρο αυτοσυμπόνια επινόησε η Αμερικανίδα καθηγήτρια Ψυχολογίας Κριστίν Νεφ, όταν ασχολήθηκε με τη βουδιστική πρακτική της συμπόνιας και σκέφτηκε ότι η συμπόνια για τον εαυτό μας δεν διαφέρει από τη συμπόνια για τους άλλους, και ότι μπορεί να στραφεί και προς τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με τη Νεφ, η αυτοσυμπόνια έχει τρία χαρακτηριστικά:

Τη φιλία με τον εαυτό μας: Όταν δεν αισθανόμαστε καλά πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας με την ίδια στοργή που δείχνουμε στους άλλους.

Τη σύνδεση: Είμαστε όλοι άνθρωποι και βιώνουμε τον ίδιο πόνο.

Την ενσυνείδηση: Αντί να αγνοούμε τον πόνο μας ή να βουλιάζουμε μέσα του, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλα όσα συμβαίνουν την ίδια στιγμή.

Αντί να κρίνετε και να επικρίνετε ανελέητα τον εαυτό σας για διάφορες ανεπάρκειες ή ελλείψεις, η αυτοσυμπόνια σας δίνει τη δυνατότητα να είστε ευγενικοί και τρυφεροί όταν έρχεστε αντιμέτωποι με προσωπικές αποτυχίες – άλλωστε, ποιος είπε ότι πρέπει να είστε τέλειοι;

Το να έχετε συμπόνια για τον εαυτό σας σημαίνει ότι τιμάτε και αποδέχεστε την ανθρωπιά σας. Τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν πάντα όπως θέλουμε. Θα αντιμετωπίσουμε απογοητεύσεις, θα υπάρξουν απώλειες. Αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση, μια πραγματικότητα που μοιραζόμαστε όλοι μας.

Ας θυμόμαστε ότι εάν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας, δεν θα είμαστε σε θέση να φροντίσουμε τους άλλους σημαντικούς για εμάς.

Πηγή: ertnews.gr/Έφη Ζέρβα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις