Η γλυκιά (κίτρινη) κολοκύθα έχει την τιμητική της το φθινόπωρο και αυτά τα στριφτά πιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου με αμύγδαλα και κανέλα είναι η πιο εύκολη συνταγή για να την απολαύσουμε.

Στο μόνο που χρειάζεται να δώσουμε βάση είναι το προσεκτικό τύλιγμα του φύλλου μέχρι να πάρουν τα πιτάκια μας το κατάλληλο σχήμα.

Πιτάκια στριφτά με γλυκιά κολοκύθα, αμύγδαλα και κανέλα

Υλικά για 12 πιτάκια:

  • 700 γρ κολοκύθα κίτρινη τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 50 γρ βούτυρο (+50 γρ για την επάλειψη)
  • 300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 3 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ. γ. κανέλα
  • ¼ κ. γ. γαρύφαλλο (προαιρετικά)
  • 6 φύλλα κρούστας

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Κανέλα

Προετοιμασία και ψήσιμο:

  • Παίρνουμε την τριμμένη κίτρινη κολοκύθα, τη στύβουμε με τα χέρια μας και την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ
  • Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να αναμιχθούν τα υλικά μεταξύ τους
  • Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας τα 6 φύλα κρούστας. Τα τοποθετούμε σαν να έχουμε μπροστά μας ένα όρθιο ορθογώνιο και τα κόβουμε στη μέση
  • Παίρνουμε κάθε ένα από αυτά και κατά μήκος απλώνουμε λίγο από τη γέμιση της κολοκύθας. Αν εξακολουθεί κι έχει υγρά η γέμιση, την πιέζουμε στα τοιχώματα του μπολ με ένα κουτάλι για να τα αφαιρέσουμε
  • Ρολάρουμε χαλαρά τη γέμιση διπλώνοντάς τη με το φύλλο και χωρίς να πιέζουμε ή να σφίγγουμε τη γέμιση γιατί θα σκιστεί το φύλλο
  • Στο τέλος στρίβουμε απαλά το μακρόστενο φύλλο προς τα μέσα για να φτιάξουμε ένα σαλιγκάρι
  • Απλώνουμε τα πιτάκια σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσαφίσουν τα πιτάκια μας
  • Σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις