Ένα όμορφο χαμόγελο και η αίσθηση του χιούμορ δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που καθορίζουν την έλξη μας για κάποιον και την πιθανότητα να δεσμευτούμε.

Η βιολογία και η εξέλιξη, η κουλτούρα και οι αξίες, οι εμπειρίες ζωής και οι τρέχουσες συνθήκες διαμορφώνουν, επίσης, το ποιος μας ελκύει πότε και γιατί.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν 5 βασικά στοιχεία της έλξης:

1. Εγγύτητα

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η εξοικείωση δημιουργεί έλξη.

Όσο πιο συχνά ακούμε ένα τραγούδι, τόσο πιο πιασάρικο γίνεται και όσο πιο συχνά συναντάμε το ίδιο άτομο στο γυμναστήριο, τόσο περισσότερο μπορεί και να μας αρέσει, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Perception.

2. Ομοιότητα

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το μορφωτικό επίπεδο, τα ενδιαφέροντα, την εμφάνιση και τους στόχους.

Σίγουρα, είναι βολικό να μοιραζόμαστε το πάθος μας για το ιταλικό φαγητό, αλλά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology δείχνει ότι μας ελκύουν άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι τα κοινά χαρακτηριστικά μας αντανακλούν κάτι βαθύτερο για εμάς.

3. Σωματική ελκυστικότητα

Αυτό μπορεί να διαφέρει μεταξύ των πολιτισμών, των γενεών, αλλά και των ίδιων των ατόμων σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους ή των σχέσεών τους.

Ενώ θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι μετράει μόνο το εσωτερικό, η εμφάνιση έχει σημασία εν μέρει επειδή, από εξελικτική άποψη, μας δίνει ενδείξεις για την ηλικία και την υγεία ενός πιθανού συντρόφου.

Το ίδιο ισχύει και για τη μυρωδιά και τη φωνή. Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν με αρκετή ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του σώματος ή της προσωπικότητας ενός υποψήφιο συντρόφου απλώς και μόνο ακούγοντας τη φωνή του.

4. Αμοιβαιότητα

Είναι πιο πιθανό να μας αρέσει κάποιος όταν τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Αλλά όταν αυτός ο παράγοντας ξεθωριάσει, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη σχέση.

Όταν καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια σε μια σχέση και δεν παίρνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα, η έλξη αρχίζει να μειώνεται.

5. Ανταπόκριση

Κι όμως, το να το παίζουμε δύσκολοι ή να περιμένουμε μερικές ημέρες για να καλέσουμε κάποιον ή να του απαντήσουμε στο μήνυμα δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό.

Σε ένα πείραμα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτήν την τακτική αξιολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί από τους άλλους συμμετέχοντες.

Τι ρόλο παίζουν τα προσωπικά βιώματα στην σχέση μας;

Σε ατομική βάση, πράγματα όπως η τρέχουσα κατάστασή σας και οι προηγούμενες εμπειρίες σας μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στο ποιος τραβάει το βλέμμα σας, με τρόπους που μπορεί να μην έχετε καν συνειδητοποιήσει.

Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο βιολογικό περιοδικό του Royal Society, αναφέρει ότι όσο περισσότεροι singles είναι διαθέσιμοι, τόσο υψηλότερος είναι ο πήχης σας.

Δηλαδή, ένα τύπος που θα προσπερνούσατε σε μια μεγάλη πόλη μπορεί να φαίνεται πολύ χαριτωμένος σε μια μικρή πόλη.

Επιπλέον, η οικογένειά μας και ο τρόπος που μεγαλώνουμε, υποσυνείδητα, είναι καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή των συντρόφων μας.

Πηγή: Vita.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις