Δεν περιμένει κανείς από τους επιχειρηματίες του κεντρικού marketing να αντιλαμβάνονται με την πρώτη ή απόλυτα τις αξίες και τα ιδανικά των τοπικών κοινωνιών.

Προ καιρού, φορέας της Λακωνίας πρότεινε σε Όμιλο Super Market να μην λησμονήσει στον χώρο όπου οικοδόμησε τον «ναό» του λιανικού εμπορίου, στη Σπάρτη, να σηματοδοτήσει ότι προϋπήρχε εκεί η κλινική Καρβούνη, του γιατρού που έγραψε ιστορία στη νεότερη Σπάρτη με την εκούσια παραμονή και τον επιλεγμένο θάνατό του στην εκτέλεση των 118 στο Μονοδένδρι το 1943.

Δεκτή η προσπάθεια που έγινε από τον Όμιλο και ίσως «βάζει τα γυαλιά» στην τοπική κοινωνία που έπρεπε να έχει κάνει κάτι, χρόνια τώρα, αλλά το λησμόνησε. Όμως όταν κανείς αγγίζει τόσο υπεράνθρωπα πράγματα, καταστάσεις που βρίσκονται σε άλλη σφαίρα, ιδανικά και αντιλήψεις που ίπτανται στο στερέωμα της πόλης, πρέπει να αποδίδει και την ουσία και την αξία και τον όγκο που τους αναλογούν. Τουτέστιν, κάθε προσπάθεια να συμβάλεις στη διατήρηση της μνήμης και να σηματοδοτήσεις την αξία τους στον ιστορικό χρόνο, πρέπει να αξιοποιεί εκείνον τον κώδικα που θα κατορθώσει να τα σεβαστεί και όχι απλά να τα χειριστεί ή να τα μεταχειριστεί.

Η ανάρτηση ενός μικρού panel με αναφορά στον Χρήστο Καρβούνη και στην Κλινική του, στην είσοδο του νέου super market στη Σπάρτη, δεν θα περιμέναμε και δεν θα μπορούσε να αναπληρώσει το χρέος της κοινωνίας έναντι αυτής της προσωπικότητας. Δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την μαρκετίστικη αντίληψη του επενδυτή. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι συνδράμει, ωφελεί και υπηρετεί τον σκοπό που πιστεύω ότι ήθελε, ως αρχική σύλληψη ιδέας, να εξυπηρετήσει.

Ο Καρβούνης, δεν υποτάχθηκε γι αυτό ξεχώρισε. Δεν υπέκυψε γι’ αυτό θυσιάστηκε. Δεν υποχώρησε, γι΄ αυτό μαρτύρησε. Δεν συμβιβάστηκε γι’ αυτό αναδείχθηκε.

Ας μην τον στοιχίζουμε με το Tide, την Nutella και το Quaker. O Καρβούνης δεν προσφέρθηκε επί τοις 100 αλλά ολόγιομος, ολόρθος, ολοκληρωτικά και αμετάκλητα. Στοιχήθηκε με ετοιμοθάνατους γίγαντες.

Προσοχή λοιπόν όταν αγγίζουμε τα όσια και τα ιερά ενός τόπου.

Δεκτή η προσπάθεια αλλά… καταφανώς υποδεέστερη της περίστασης!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις