ΕΛΛΑΔΑ. Με επιστολή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, να συμπεριληφθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παναρίτης, «…Τα οφέλη θα ναι πολλαπλά τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και περιβαλλοντολογικό, στρέφοντας την επιχειρηματικότητα σε τροχιά ανάπτυξης και αυξημένης περιβαλλοντολογικής συνείδησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η επιστολή του Ιωάννη Παναρίτη, ως έχει

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Εδώ και δύο χρόνια η κρίση της πανδημίας και οι οικονομικές επιπτώσεις έπληξαν σφοδρά την κοινωνία και τα μέτρα ανάσχεσής της τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Η αβεβαιότητα και η οικονομική δυσχέρεια χαρακτηρίζουν το επιχειρείν και ο Έλληνας επιχειρηματίας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του.

Οι ΜμΕ της χώρας αποτελούν το στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας και ανέρχονται στο 96,2% της εγχώριας επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των ανεγερθέντων κτηρίων της χώρα μας είναι «γερασμένα», έχοντας σοβαρές ελλείψεις στο τομέα της μόνωσης και ως εκ τούτου χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ενεργειακής κλάσης. Οι επιχειρηματίες, είτε ως ιδιοκτήτες είτε μισθώνοντας τα κτήρια αυτά, στεγάζουν τις επιχειρήσεις τους έχοντας επιβάρυνση στα λειτουργικά κόστη λόγω των ενεργειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τα κτήρια αυτά ευθύνονται για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εξαγγείλει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ένα πολυαναμενόμενο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, απαραίτητο σε μία χώρα που στην πλειοψηφία των κτισμάτων της υπάρχει ο χαρακτηρισμός «χαμηλής ενεργειακής κλάσης» (κλάση Β και κάτω). Πολλά από τα κτήρια αυτά δεν λειτουργούν μόνο ως κατοικίες αλλά και ως επαγγελματικοί χώροι. Σε μια επιχείρηση που συνήθως έχει περισσότερα άτομα από ένα νοικοκυριό οι ανάγκες είναι πολλαπλές και τα κτήρια αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν, έχοντας ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση ενέργειας και κατ’ επέκταση την αύξηση των λειτουργικών δαπανών.

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε όσο ποτέ άλλοτε την επιχειρηματικότητα με κάθε δυνατό μέσο. Παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε το αίτημά μας για δυνατότητα συμμετοχής των ΜμΕ στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τον εργασιακό τους χώρο. Τα οφέλη θα ναι πολλαπλά τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και περιβαλλοντολογικό, στρέφοντας την επιχειρηματικότητα σε τροχιά ανάπτυξης και αυξημένης περιβαλλοντολογικής συνείδησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις