ΕΛΛΑΔΑ. Οι χειρότεροι εφιάλτες του Έλληνα καταναλωτή φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα αφού μοιάζουν αναπόφευκτες οι νέες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως στο ψωμί, ως συνέπεια της κατάστασης στην Ουκρανία και των σημαντικών ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια.

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ, …, Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις», ανάφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

Μιλώντας στο Mega, ο Μιχάλης Μούσιος, περιέγραψε την αγορά σιτηρών:

«Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω.

  • Είχαμε το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και τον Ιανουάριο, μια ανοδική τάση στα σιτηρά. Ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, είχαν φτάσει στο 90%».

Και πρόσθεσε:

«Το μικρό τσουβάλι από 13-15 €, γιατί οι τιμές δεν είναι στάνταρ ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 €», διευκρινίζοντας ότι

  • «το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία,
  • το 10% από τη Ρωσία και
  • το 5% από τη Μολδαβία».

Επιπλέον υπάρχουν και άλλες αγορές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία και άλλες, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές…

«Μία ημέρα πριν την έναρξη του πολέμου, η τιμή ήταν 294 δολάρια ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 450», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «…ήδη οι αρτοποιοί δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο».

Καίνε οι λογαριασμοί

«Από τον Νοέμβρη, αρκετοί συνάδελφοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις άλλες υποχρεώσεις προκειμένου να συγκεντρώσουν λεφτά για να πληρώσουν το ρεύμα και το φυσικό αέριο» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «…ένα μικρό συνοικιακό αρτοποιείο από 1.000 € που πλήρωνε ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα έχει φτάσει να πληρώνει 3.000 €.»

Πηγή: efsyn

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις