ΕΛΛΑΔΑ. «Επιστρέφει» δυναμικά η μίσθωση αλλά και αγορά εξοχικής κατοικίας από εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αλλά και στους προορισμούς που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Μετά τις απώλειες άνω του 50% που σημειώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, η εξοχική κατοικία συγκαταλέγεται πλέον στα ακίνητα υψηλών αποδόσεων για την εγχώρια κτηματαγορά και σε συνάρτηση με τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν βασικά «συστατικά» του νέου μοντέλου τουρισμού που ήδη διανύουμε.

Η Πελοπόννησος «κερδίζει» τους ενοικιαστές εξοχικής κατοικίας

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία αγοράζουν μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια και ξενοδοχεία για ανακαίνιση και ενοικίαση για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον υπάρχει για το Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι. Στο Βραχάτι το κόστος για αγορά γκαρσονιέρας 35 τμ είναι 30.000-35.000 ευρώ.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά αγοράζουν ακίνητα στη Λακωνία τα τελευταία 7 χρόνια, επενδύοντας σε γη, παλιά ξενοδοχεία και τον πρωτογενή τομέα, π.χ. ελαιοτριβεία.

Έντονη παρουσία έχουν Γερμανοί και Ιταλοί στη Μάνη και πολλοί Ιταλοί στην Ελαφόνησο. Τη Μονεμβασιά επιλέγουν Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι . Η κατοικία 2 Υ/Δ 100 τμ εντός του κάστρου κοστίζει από 2.500 – 3.000 ευρώ /τμ. Οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν αγροτεμάχια ορεινά εκτός κάστρου σε τιμές από 1.000 – 2.000 ευρώ / στρέμμα ή εγκαταλειμμένα παλαιά ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης.

Στη Μεσσηνία η ζήτηση για ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται με ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά να είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει ζήτηση, κυρίως από την Σουηδία, την Ολλανδία και την Φινλανδία, με το τίμημα να κυμαίνεται μεταξύ 250.000 – 300.000 ευρώ για 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα.

Σαφάρι για εξοχικά από Ελληνες και ξένους: Ποιοι ενοικιάζουν, ποιοι αγοράζουν και σε ποια νησιά

Καταγράφονται πληρότητες άνω του 95% - Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προτιμούν νησιά κοντά στην Αττική

Οι πληρότητες τους καλοκαιρινούς μήνες σε εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών στις Κυκλάδες άγγιξαν το 95%-97% την περσινή χρονιά, ενώ οι τιμές μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα δεδομένα του 2019. Ταυτόχρονα, υψηλά ποσοστά πληρότητας καταγράφηκαν στο σύνολο των τουριστικών προορισμών της χώρας μας τη στιγμή που τα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σημειώνουν καθημερινά νέες εγγραφές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεδομένα που επαληθεύονται και τη φετινή χρονιά αναδεικνύοντας παράλληλα και νέους προορισμούς τόσο για διακοπές, όσο και για επενδύσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του E- Real Estates, τα νησιά πλησίον της Αττικής, Τζιά και Κύθνος, από πέρυσι βρίσκονται στο «στόχαστρο» τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών επενδυτών, ενώ οι Κυκλάδες ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο έλξης.

Στα «ύψη» των ενδιαφέρον για τα νησιά των Κυκλάδων

Το «νησί των ανέμων», τη Μύκονο, εκτός από τους ομογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία αλλά και τους παραδοσιακούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή επιλέγουν τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Τούρκοι που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας. Επιθυμούν κυρίως βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι.

«Πολλές φορές ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιούσουν τουριστικά. Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται από 5.500€/τμ έως 7.500€/τμ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000 ευρώ το τετραγωνικό», δηλώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου.

Τη Νάξο επιλέγουν Έλληνες ομογενείς, Γερμανοί και Αμερικανοί

Τη Νάξο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική που αγοράζουν ακίνητα στο νησί τα τελευταία χρόνια ενώ οι κυριότεροι αγοραστές από το εξωτερικό είναι Γερμανοί, Αμερικανοί και Καναδοί. Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν 2.500€/τμ -3.000€/τμ, ενώ τα νεόδμητα από 3.800€/τμ. Η Νάξος, κερδίζει τα «βλέμματα» και το φετινό καλοκαίρι με αυξημένη δυναμική στον τουριστικό κλάδο. Οι αυξητικές τάσεις και η υψηλή ζήτηση καταγράφεται από το περσινό καλοκαίρι, ενώ επιβεβαιώνεται και τη φετινή σεζόν.

Η αγορά ακινήτων της Πάρου έχει ανακάμψει τα τελευταία 3-4 χρόνια λόγω του νέου αεροδρομίου. Επενδύουν κυρίως Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι.
Στη Σαντορίνη, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση από την Ασία ήταν εκρηκτική με τη Σαντορίνη να αποτελεί τη πρώτη επιλογή των Κινέζων που τα τελευταία χρόνια έρχονταν για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα απλά για διακοπές. Ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον να αγοράσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους. Οι τιμές για σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.500€/τμ -4.000€/τμ, αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000€/τμ – 6.000€/τμ. Ενώ ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000€/τμ

Τη Σύρο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχουν καταγωγή από το νησί καθώς και Ισραηλινοί και Κινέζοι. Ενώ, την Τήνο επιλέγουν κυρίως Ιταλοί και Γάλοι. Τα παραδοσιακά σπίτια σε χωριά με θέα κοστίζουν από 80.000-150.000 ευρώ αλλά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος ανακαίνισης. Ενώ, τα νεόδμητα κυμαίνονται από 3.800€/τμ έως 4.150€/τμ.

Τα νησιά των Δωδεκανήσων καταγράφουν αύξηση του ενδιαφέροντος από επενδυτές

Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Κω ενισχύει τον τουρισμό και εξυπηρετεί γειτονικά νησιά όπως η Κάλυμνος και η Νίσυρος. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα. Οι αγοραστές προέρχονται από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και την Εσθονία. Έντονη παρουσία στην Νίσυρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ. Στην Αστυπάλαια υπάρχει εντονότερη παρουσία Ιταλών και Γάλλων, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με την Κω.

Στη Ρόδο επενδύουν Αμερικάνοι, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί Βέλγοι και Τούρκοι. Σύμφωνα με στοιχεία του 2007 στη Λαχανιά της Ρόδου το 40% – 50% των κατοικιών ανήκει σε αλλοδαπούς, κυρίως Βορειοευρωπαίους. Η Δ.Ο.Υ ανέφερε ότι για το 2007 το 70% των πωλήσεων κατοικιών αφορούσε Άγγλους υπηκόους, το 10% Ιταλούς και το υπόλοιπο 20% άλλες εθνικότητες (Γερμανούς, Γάλλους κ.λπ.). Επίσης, όπως ανέδειξε η έρευνα, το 80% των αλλοδαπών που κατείχαν ακίνητα στο νησί της Ρόδου και ήταν μόνιμοι κάτοικοι ήταν συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Αυξητικές τάσεις των τιμών στα νησιά του Ιονίου

Στα νησιά του Ιουνίου, το 80 % των αγοραστών είναι ξένοι, κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί και Ιταλοί. Οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης. Στην Κεφαλονιά, οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές είναι Βρετανοί, κατά 80%, και ακολουθούν οι Ιταλοί ενώ πρόσφατα εμφανίσθηκαν αγοραστές από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στη Ζάκυνθο, αγοραστές είναι ‘Άγγλοι, Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ισραηλίτες και ‘Άραβες. Ομογενείς από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αγοράζουν επίσης.

Στη Λευκάδα, αγοραστές είναι ‘Έλληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι καθώς και Κινέζοι, Αυστραλοί και Αμερικανοί. Τα παραθαλάσσια ακίνητα έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση ενώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο βοήθησε επίσης.

Το παραμυθένιο νησί των Ιονίων νήσων, οι Παξοί, πάντα αποτελούσε επιλογή για λίγους και ισχυρούς. Τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα είναι λιγοστά, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να είναι κυρίως Ιταλοί, Γερμανοί και Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν βάλει αρκετά «βαθιά» το χέρι στη τσέπη. Φέτος, η ζήτηση έχει αυξηθεί, το νησί βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδυτών τόσο λόγω της φυσικής ομορφιάς και των καταπράσινων νερών, αλλά και λόγω της σειράς «Maestro» που φιλοξενήθηκε σε διεθνή πλατφόρμα και απογείωσε την δημοφιλία του νησιού σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις