ΕΛΛΑΔΑ. Aνοδικά συνεχίζουν να κινούνται τα ενοίκια, με τις τιμές να μην έχουν πιάσει ακόμα «ταβάνι», όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων.

Οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο στους 7 νομούς της Πελοποννήσου

  • Αργολίδα: 6.67€/τ.μ.
  • Αρκαδία: 5.71€/τ.μ.
  • Αχαΐα: 7.35€/τ.μ.
  • Ηλεία: 5.00€/τ.μ.
  • Κορινθία: 6.61€/τ.μ.
  • Λακωνία: 6.33€/τ.μ.
  • Μεσσηνία: 7.50€/τ.μ.

«Τσιμπημένα» ενοίκια

Σύμφωνα με στοιχεία από το spitogatos.gr, η υψηλότερη τιμή πανελλαδικά καταγράφεται στη Χαλκιδική με 33,33€/τ.μ, ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στο υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης με 3,75€/τ.μ.

Η απόκλιση των ενοικίων μεταξύ διαφορετικών περιοχών είναι τεράστια, αγγίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις δεκαπλάσιες τιμές ανά τ.μ.

Αττική και Θεσσαλονίκη

Για την περιοχή της Αττικής, την μεγαλύτερη αύξηση το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με πέρυσι, την σημείωσαν το Κέντρο της Αθήνας με 10,90%, τα προάστια του Πειραιά με 10,20% και το Κέντρο του Πειραιά με 10,20%.

Με εξαίρεση το υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης που κατέγραψε μείωση 0,30%, όλες οι περιοχές των δύο μεγαλύτερων νομών της Ελλάδας είδαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι σημαντικότερες αυξήσεις - φωτιά παρατηρούνται στους νομούς Πέλλας (36%), Λακωνίας (26,60%), Ξάνθης (24,30) και Κεφαλονιάς (21,20%).

Μείωση σε τρεις μόνο νομούς

Παρά τις αυξήσεις, υπάρχουν και τρεις εξαιρέσεις. Ο νομός Κυκλάδων κατέγραψε σημαντική μείωση στις τιμές των ενοικίων κατά 15%, ο νομός Σάμου κατά 8,60% και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας κατά 3,10%.

Ψαλίδα προσφοράς - ζήτησης

Συμπερασματικά, η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση. Τα κενά ακίνητα είναι 900.000 και τα μισά από αυτά είναι μη κατοικήσιμα.

Με τα δεδομένα αυτά και με τις τιμές στα ύψη, ένας εργαζόμενος με μέσο μισθό 1.000 ευρώ θα χρειαστεί να ξοδέψει περίπου το 75% του μισθού του για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων - όχι νεόδμητο - και περίπου το 50% για μια γκαρσονιέρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις