Περιοδεία Πέτρου Τατούλη στις πληγείσες, από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές του κάμπου της Αργολίδας - Επερώτηση προς συζήτηση στο ερχόμενο Πε.Συ.Π., από Τζανετέα, Κανελλάκη, Σταματάκο και Σκούρο, για άμεση καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Λακωνίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του κάμπου της Αργολίδας πραγματοποίησε ο τ. Περιφερειάρχης και επικεφάλης της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος», Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Αντώνη Λυμπέρη και Ντίνα Νικολάκου.

Σε απόγνωση παραγωγοί, συνεταιριστές και τυποποιητές εσπεριδοειδών

Ο Π. Τατούλης συναντήθηκε με παραγωγούς εσπεριδοειδών, συνεταιριστές και τυποποιητές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους, οι οποίοι και του εξέφρασαν την απόγνωσή τους για τη νέα καταστροφή που πλήττει το εισόδημα τους.

Κατάρρευση

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις από προηγούμενες ζημιές σε συνδυασμό με τις καταστροφικές επιπτώσεις του πρόσφατου παγετού, «..οδηγεί το σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας των εσπεριδοειδών σε απόλυτη κατάρρευση».

  • Η απαίτηση όλων είναι η άμεση αποζημίωση των πληγέντων χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση.

«Άμεση τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ»

Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι ήδη έχει γίνει παρέμβαση του, για τη συζήτηση του θέματος και λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο (Δευτέρα 31/1), επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά την πάγια πολιτική του άποψη για «άμεση τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων».

Δήλωσε ο Π. Τατούλης:

«Ο κύριος Νίκας έχει εγκαταλείψει πλήρως τους αγρότες μας επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή αδιαφορία για θεσμικό παράγοντα της Αυτοδιοίκησης. Οι επιπτώσεις του πρόσφατου παγετού κυρίως στους παραγώγους και εμπόρους εσπεριδοειδών σε Αργολίδα και Λακωνία τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα μετά την εκτόξευση των τιμολογίων της ΔΕΗ και τις μεγάλες αυξήσεις των λιπασμάτων και παράλληλα να μεριμνήσει για ειδικό καθεστώς ρυθμίσεων οφειλών των πληγέντων αγροτών.

Δεσμεύομαι πως εγώ προσωπικά και όλα τα μέλη της παράταξης της Νέας Πελοποννήσου θα εξαντλήσουμε τις θεσμικές μας αρμοδιότητες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών μας.»

Επερώτηση Λακώνων

Εντωμεταξύ, την «Άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Λακωνίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό», ζητούν, με επερώτηση προς συζήτηση στο ερχόμενο Πε.Συ.Π (31/1), οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, Ηλίας Κανελλάκης, Μιχαήλ Σταματάκος και Χαράλαμπος Σκούρος:

Θέμα: «Άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Λακωνίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό»

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες στην Λακωνία στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

Οι ζημιές είναι ήδη εμφανείς τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στην παραγωγή που δεν έχει ακόμα συλλεχθεί, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή.

Με δεδομένο ότι οι αγρότες της Λακωνίας έχουν υποστεί συνεχείς ζημιές από προηγούμενα καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές αλλά και από τον πρόσφατο παγετό, έχουν φτάσει στα όρια τους.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την έναρξη καταγραφών των ζημιών και την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσής τους

Αιτούμαστε,

  • η επερώτησή μας να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2022, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις