Δείτε που θα υπάρχει δωρεάν WiFi !
Από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» . Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου είναι 25 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται δημιουργία δικτύου σημείων όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι κ.α.
Ειδικότερα, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
• Να έχουν απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχείων κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.
• Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης
• Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Μελλοτνικά προβλέπεται και επέκταση του Wi-fi και σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού, (χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι κλπ).
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο κατάλογος των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που αναμένεται να εγκατασταθεί δωρεάν Wi-fi περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου
Μυκήνες (Ακρόπολη, Θησαυρός Ατρέα & Μουσείο)
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης
Φρούριο Παλαμηδίου
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης
Αρχαία Κόρινθος
Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου
Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου-Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης
Αρχαιολογικός χώρος Μεγαλόπολης
Μουσείο Τεγέας
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας
Σπήλαια Διρού
Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας
Φρούριο Πύλου (Νιόκαστρο)
Κάστρο Κορώνης
Κάστρο Μεθώνης
Κάστρο Παλαιοναυαρίνου.
Στην πρώτη αυτή προσέγγιση βλέπουμε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί ο Αρχαιολογικός χώρος της Σπάρτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Επίσης δεν καταγράφεται στους χώρους το Κάστρο της Μονεμβάσιας αλλά και άλλοι ενδιαφέροντες χώροι όπως η Βάθεια, το Μουσείο Νεάπολης και το Κάστρο Γερακίου.